Prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director medical SANADOR, trage un semnal de alarmă cu privire la ”prăpastia” creată între tineri și părinții acestora, lucru care duce de cele mai multe ori la adevărate drame din punct de vedere emoțional și nu numai.
Mesajul, unul emoționant, a fost transmis chiar de Ziua prieteniei, parcă să le arate și unora și altora cât de mult este nevoie de cultivarea relației de prietenie.
”Chiar astăzi, de Ziua Internațională a prieteniei, citesc un studiu despre riscurile la care se supun tinerii care consumă de la vârste tot mai fragede substanțe psihoactive. Aceste substanțe distrug neuronii și duc la probleme grave, la boli psihiatrice.
Există cel puțin un motiv pentru care tinerii recurg la aceste substanțe extrem de nocive pentru creier: singurătatea.
De aceea menționam Ziua prieteniei. Tinerii nu mai sunt uniți de chestiuni care ne uneau pe noi, decât în foarte mică măsură. Fac puțin sport, tabere sunt destul de puține, practica este de multe ori doar pe hârtie. Adică acele activități de grup care dezvoltă prietenii, care formează sentimentul de camaraderie”, a scris prof. Vlad Ciurea, pe contul său de Facebook.
De ce s-a ajuns aici
”Desigur, tehnologia e un răspuns. Internetul a creat lumi virtuale, care au înlocuit parțial lumea reală. Tinerii noștri sunt atenți la jocuri și nu la competiții reale, sunt atenți la diverse canale de streaming și nu la dezbateri sau la muzică reală, sunt atenți la personaje și nu la persoane.
Trag un semnal de alarmă pentru părinți: dați mai multă atenție copiilor! Au nevoie de dumneavoastră, chiar dacă nu o spun.
Trebuie să ne gândim la copii nu doar din perspectivă personală, subiectivă, ci și la faptul că ei reprezintă viitorul acestei țări și al acestui popor.
Dar, dincolo de toate acestea, ei merită să fie fericiți și, mai ales, să fie iubiți. Pentru că ei nu fac decât să umple goluri. Și fac asta cu ce e la îndemână! Recomandarea mea e să le fiți la îndemână și să le fiți prieteni, să-i încurajați să trăiască real, nu virtual și nu ajutați de diverse substanțe toxice”, a mai scris prof. Ciurea.
Vlad Ciurea, despre misterul creierului: Ne umple de plăcere
„Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău şi care produce o contracție a mușchilor abdominali, care te descarcă psihic, te apropie de cineva.
În orice situaţie critică, încercați să vă gândiți la ceva plăcut şi la ceva care poate vă produce râsul. Râsul este un alt mister al creierului care ne umple de plăcere, de bunăvoință, de deschidere.
Nu poţi să râzi şi să fii un om rău”, a spus, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Iar cine l-a urmărit de-a lungul vremii a putut observa că neurochirurgul este o persoană foarte optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu o vorbă bună la el. Citește mai departe AICI.
Cum vindeci abandonul emoțional. Psihiatru: Îl iubești, dar cum i-ai arătat asta? I-ai cumpărat haine
Aflați într-o continuă forfotă, de cele mai multe ori întrebările părinților către copiii lor se limitează la simple chestiuni legate de școală și nu de ceea ce simt aceștia când sunt puși în diferite situații.
Iar întrebările ”Ce părere ai?” sau ”Cum te simți?”, spun specialiștii, sunt foarte importante pentru dezvoltarea psiho-emoțională a copilului, respectiv adolescentului, importante pentru definirea viitorului adult cu încredere în sine, dar mai ales, cu încredere în cei din jurul său.
”Majoritatea discuțiilor dintre părinți și copii sunt 'Ți-ai făcut lecțiile? Ce notă ai luat la școală?' și cu asta s-a terminat. Chiar dacă este mic și o să spună o trăsnaie, dacă l-ai întrebat este foarte important că l-ai întrebat”, a explicat dr. Elena Blănaru, medic primar psihiatru pediatrie, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
După ce părinții reușesc să pună aceste două întrebări, pe cât de simple, pe atât de grele, copilul va avea curajul să se exprime, liber, în fața acestora.
Potrivit medicului specialist, este foarte important pentru copil ca părinții să facă acest pas, pentru a nu se ajunge, așa cum se întâmplă acum, cu adolescenți care la 14-16 ani merg la cabinetul psihiatrului și spun că se simt singuri și au trăiri de abandon, în care parcă nimeni nu-i iubește, chiar dacă părinții susțin că fac tot pentru aceștia.
”Îi spuneau că îl iubesc, dar i-ați arătat acest lucru? Prin ce? Prin faptul că i-ați cumpărat niște haine?”, a spus psihiatrul subliniind că foarte mulți dintre copii au trăiri de abandon, lucru care și-ar putea pune amprenta pe viitorul adult, mai mult decât ne putem închipui. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.