„Sunt două categorii de alimente: cele naturale, fructele și legumele spre exemplu, și cele culturale le numesc eu. Cele naturale sunt cele pe care trebuie le consumăm așa cum au fost lăsate ele de natură și în sezon, iar cele culturale sunt cele pe care le-am adaptat, modificat, prelucrat, procesat ca să acoperim nevoia uriașă de mâncare. Aceste alimente culturale nu sunt recunoscute, dacă vreți, de organismul uman, de ADN-ul uman, și îl bombardează cu tot felul de stimuli care la un moment dat, în timp, duc la declanșarea bolilor cronice", a arătat prof Gheorghe Mencinicopschi.
Fructele, transformate în bombe pentru sănătate
Alimentele trebuie consumate, spune celebrul biolog și nutriționist, cât mai aproape de starea lor naturală, pentru că simpla modificare a formei lor, spre exemplu, le poate transforma în adevărate bombe pentru sănătate.
„Vă dau exemplul cel mai banal. Un măr dacă îl mâncăm așa cum a fost cules el de pe cracă este bun, nu are atât de multe zaharuri, are fibre și nutrienți. Dar dacă l-am transformat în fresh, cum e la modă acum, devine un concentrat de fructoză și ne crește riscul de diabet cu 25%. Alegeți alimentele naturale, integrale, dacă se poate din locuri nepoluate, pentru că trebuie să devenim mai conștienți de ceea ce mâncăm și de riscurile ascunse", a punctat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, la dezbaterea „Alimentația viitorului: de la ADN la tradiție", la Academia Oamenilor de Știință, organizată de Ziua Internațională a Alimentației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.