Prof.dr. Sarafoleanu: Foarte multe cancere țin de infecția cu HPV

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Infecția urinară ar trebui să ne trimită la medic
Infecția urinară ar trebui să ne trimită la medic

Prof.dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, invitat în emisiunea Academia de Sănătate a explicat care este legătura între diferite forme de cancer din zona ORL și infecția cu HPV. Medicul explică motivele pentru care vaccinul contra infecției HPV ar trebui să fie făcut copiilor. 

Prof.dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală. El a fost invitat luni la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL. El a vorbit despre cancerul din sfera ORL, cauzele care duc la apariția acestei boli, dar și dspre noi terapii.

Cancerul, a spus el, apare tot mai frecvent în toat specialtăție medicale. „Asistăm la  creștere alarmantă a frecvenței cazurilor de cancer de sferă ORL, mă refer în special de faringe și laringe, dar chiar și de cavități nazale și sinusuri, rinofaringele fiind, oarecum, constant ca și porcent de apariție. Până acum 20 de ani se considera că e o boală specifică vârstei a III-a sau apărea la fumători sau în anumite circumstanțe care țineau de mediul de lucru. Industria era foarte dezvoltată și inhalau foarte multe noxe și atunci riscau să facă o boală profesională. În ultima vreme constatăm că și pacienții nefumători sau care  nu au noxe profesionale, fac cancere”, a explicat el în cadrul eisiunii.

Cancerul, tot mai frecvent la tineri

Profesorul a mai subliniat că din ce în ce mai multe persoane aflate la vârste tinere se prezintă cu astfel de afecțiuni, lucru care este alarmant. „Practic, explicația rezidă în faptul că sunt foarte multe cancere care țin de infecția cu virusul papilomatozei, adică virusul HPV. Sunt infecții care țin de anumite obiceiuri lesne de înțeles și de faptul că se colonizează și cavitatea bucală și orofaringele cu aceste virusuri”, a mai explicat el. „Această infecție virală are câteva tulpini care predispun la transformarea tumorii benigne numite papilom într-o tumoră malignă și noi suntem foarte atenți la această genotipare pentru a ști și a preveni apariția cancerului printr-o urmărire mult mai serioasă a pacientului și insistăm în continuare la factorii de decizie de la minister și avem o înțelegere  și din partea serviciilor de boli infecțioase în a recomanda preventiv la acești pacienți o vaccinare. Există niște vaccinuri polivalente pentru mai multe tulpini virale, sperăm să intre în uzul curent pentru că au nevoie acești pacienți”, a mai arătat el.  

Pe de altă parte, există persoane care nu sunt nici infectate cu HPV, nici nu sunt fumătoare și totuși fac diferite forme de cancer. „Nu putem să ne legăm decât de poluare și în zona faringelui, de consumul alimentelor cu foarte multe E-uri și foarte multe chimicale”, a mai punctat el. Profesorul a vorbit, apoi, despre modalitățile terapeutice din ce în ce mai performante care au început să fie tot mai des accesibile în România. 

Cum pot fi tratate aceste forme de cancer, în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel