Prof. dr. Sarafoleanu: Apneea de somn, ce investigații medicale trebuie să faci

DCMedical Team |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bărbat tânăr dormind
Bărbat tânăr dormind

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL, Prof. dr. Codruț Sarafoleanu a explicat ce este apneea de somn și ce investigații medicale trebuie să facă un pacient ca să poată fi pus acest diagnostic. De regulă, pacienții care au apnee de somn sunt obezi sau supraponderali, iar căile lor repiratorii se blochează, ceea ce poate duce chiar și la deces.

Apneea de somn are două aspecte, spune Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. Un aspect anecdotic – pacientul sforăie – „care este strict o problemă de confort de cuplu, pe seama căruia s-au făcut nenumărate glume, dar s-au făcut și descrieri literare".

Al doilea aspect, însă, este legat de partea strict medicală, „cu implicații foarte importante asupra aparatului cardiovascular, asupra oxigenării sângelui și asupra funcționării sistemului nervos central".

Ce înseamnă apneea de somn

În esență, „apneea de somn trebuie să implice un obstacol pe calea respiratorie, iar pacientul, dincolo de sforăit, are opriri frecvente ale respirației în timpul somnului, mai lungi sau mai scurte, cu desaturări ale oxigenului la nivelul sângelui, deci cu suferințe organice multiple. Sunt situații foarte grave, s-au descris inclusiv morți subite din cauza apneei de somn", a explicat Prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

Când vine vorba de persoana care face apnee de somn, specialistul, care este șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, cadru universitar și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală, spune că aceasta are trăsături distincte clare.

„În general este un pacient supraponderal, ca să nu spun obez, iubitor de viață, care consumă alimente și poate și alcool seara, motiv pentru care toate aceste tulburări respiratorii în somn i se accentuează".

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul este foarte bine definit. Practic – arată Prof. dr. Codruț Sarafoleanu – un pacient suspect de apnee de somn, face trei controale medicale și două investigații de specialitate.

„Este nevoie de un examen ORL, de un examen pneumologic și unul neurologic, din punct de vedere clinic. Apoi, există endoscopia de somn, un somn indus medicamentos, pentru că în somnul natural nu se poate face endoscopie ORL datorită disconfortului și a duratei foarte mari în care ar fi trebuit să așteptăm ca pacientul să adoarmă și să ținem un fibroscop în calea respiratorie. Se face un somn indus cu anumite substanțe anestezice, și se urmărește colapsul căilor respiratorii, pentru că aceasta este esența apneei de somn. Al doilea examen obiectiv care ne permite cuantificarea gradului de apneei de somn este polisomnografia. Este un examen complex, care se face de obicei într-un laborator de somn, și în care noi înregistrăm toți parametrii de care am vorbit anterior, inclusiv microtreziri, inclusiv mișcări ale membrelor, ale globilor oculari și calitatea somnului. De asemenea, o electroencefalogramă", a detaliat acesta. 

În esență, a arătat specialistul, cu aceste două examene făcute „putem ști exact dacă apneea este obstructivă sau este o apnee de tip central, care intră în sarcina colegilor neurologi, și putem să propunem pacientului un plan terapeutic".

Cum se tratează? Prima măsură: slăbitul!

Planul terapeutic implică în general scăderea ponderală. Dar nu e așa de ușor precum pare, spune Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. „E foarte greu de obținut la unii pacienți care ajung și la chirurgie bariatrică din motive lesne de înțeles, că nu pot ține regim, și atunci un pacient obez va sforăi și va avea apnee de somn".

Tratamentul, însă, poate presupune și mai multe tipuri de intervenții chirurgicale sau folosirea, pentru tot restul vieții, a unui anume aparat.

Despre ce este vorba, afli din video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel