Prof dr Alexandru Rafila a explicat că nu poți impune peste noapte folosirea certificatului verde COVID-19 și că trebuie să lași loc și celor care vor dori să se vaccineze să o facă fără să le tai drepturile.
„Dacă mâine toată lumea care nu s-a vaccinat s-ar hotărî să se vaccineze, tot o să avem nevoie de cel puțin 60 de zile ca să se poată vaccina. Și atunci, în mod evident, trebuie să găsești o soluție intermediară pentru aceste persoane care vor să se vaccineze, dar pentru care e nevoie de un interval de grație și nu trebuie să-i pui în situația să nu poată să meargă la lucru. (...) Noi folosim certificatul verde ca să ajungem într-o situație epidemiologică rezonabilă care să nu ne mai pună în pericol spitalele și să nu putem să tratăm oamenii și să avem sute de decese pe zi. Acesta este motivul pentru care am vrea să folosim, până la urmă, sau am vrea să folosim certificatul verde", a spus deputatul Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.
„Avem și o veste bună (...). Noi în momentul de față suntem într-o situație de descreștere rapidă a numărului de cazuri și de decese. E clar că acest trend descendent va continua o perioadă de timp.
Trebuie să vedem cât de mult vor scădea cazurile și cât de mult vor scădea decesele și atunci probabil că în momentul în care nu vom avea mai avea această presiune mare care a existat în săptămânile anterioare, cu sute de morți în fiecare zi, o să putem să generăm un document care să flexibilizeze, dacă vreți, modul de aplicare a acestui certificat pe baza unor indicatori măsurabili”, a adăugat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Antena3.
Cum ar trebui implementat certificatul verde
Profesorul spune că implementarea restricțiilor legate de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ar trebui făcută treptat, explicând românilor ce se întâmplă și de ce. La fel, și certificatul verde trebuie folosit cu cap, arată deputatul.
„Pentru că în momentul de față discutăm doar despre certificatul verde și atât, nu discutăm de momentul în care ar trebui introdus un astfel de certificat, cât timp durează și când îl scoatem. Până acum, știți bine, că toate măsurile care au fost luate nu au fost corelate, dacă vreți, cu niște indicatori măsurabili pe care lumea să-i și cunoască din timp. Adică eu încerc să vă dau un exemplu practic. Dacă văd că am o creștere a numărului de cazuri, plecând de undeva de foarte de jos, de la 100 de cazuri pe săptămână, cum era în vară, și văd că încep să crească. A doua săptămână am 150 după aia am 300, după aia am 500. Nu e o creștere mare pentru o țară cum e România să am 500 de cazuri într-o săptămână. Dar văd că a crescut numărul de cazuri în mod constant cu un anumit indice timp de patru săptămâni, e clar că urmează să se întâmple ceva. Ei, și atunci iau o măsură, explic oamenilor lucrul acesta din timp, le recomand să aibă grijă, să reducă interacțiunile, poate nu fac evenimente așa de mari și care să favorizeze transmiterea, și așa mai departe, și atunci intrăm într-un soi de normalitate pentru că oamenii știu că în momentul în care se atinge un anumit prag pot să utilizez acest certificat o perioadă de timp până lucrurile revin la normal”, a explicat profesorul Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.