La momentul lansării, Programului național de dializă („Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică”), Banca Mondială – prin International Finance Corporation Romania - ne-a ajutat, printre altele, să stabilim un preț corect pentru serviciile de dializă și să compunem un regulament după care aceste centre să fie înființate și să funcționeze.
În cei 15 ani care au trecut de atunci, acest parteneriat public-privat a fost un real succes atât pentru pacienți, cât și pentru autorități. Dar, dacă prețul fixat la începutul programului a fost teoretic ajustat de trei ori în decursul acestor 15 ani (în 2008, în 2009 și ultima dată în 2014), regulamentul după care funcționează clinicile de dializă a rămas blocat în timp, în 2003! Nicio modificare nu i-a mai fost adusă de la debutul programului, deși legislația în materie și ghidurile medicale, naționale și internaționale, s-au modificat.
Uitat într-un teanc pe masa ministrului
Conducerea Societății Române de Nefrologie a compus un nou regulament, numai că documentul, deși a ajuns pe masa cui trebuie, este ignorat.
„Toți membri societății au organizat acest regulament de dializă nou, celălalt era vechi, avea mai mult de 14 ani, și acest regulament este la Ministerul Sănătății și așteaptă să fie vizualizat de dumneavoastră și să fie revizuit, pus pe site, și discutat. Acum vreo trei săptămâni l-am depus la Ministerul Sănătății. (...) Vă rog să-l studiați, și oricum va fi supus dezbaterii publice”, a arătat prof.dr. Liliana Tuță, președintele Societății Române de Nefrologie, la Dezbaterile DC MEDICAL.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Cristian Grasu, prezent la eveniment, s-a scuzat imediat: „Știu că este la doamna ministru care de îndată ce se va întoarce (îl va vedea, n.r.) sau dacă îl găsesc eu astăzi prin acel uriaș teanc de dosare care este pe biroul doamnei ministru, o să-l semnez în numele ei. Sunt atât de multe lucruri care așteaptă...".
Dar ministrul Finanțelor a n-a acceptat răspunsul „diplomat". „Semnați regulamentul de organizare, cred că săptămâna asta e obligatoriu să iasă din Ministerul Sănătății”, a cerut Eugen Teodorovici.
Numărul pacienților cu nevoie de dializă va crește
Regulamentul este extrem de important în condițiile în care specialiștii se așteaptă ca în următorii ani numărul persoanelor care vor avea nevoie de dializă să crească mult.
„Vorbeam despre predictibilitate. Mă bucur că domnul ministru (Eugen Teodorovici, n.r.) știe, are date multe, corecte, despre diabet și hipetrensiune, pentru că sunt convinsă că știe că aceste două afecțiuni sunt cele mai frecvente boli care după 15 – 20 de ani de evoluție maxim încep să facă insuficiență renală. Și dacă nu mor de complicații cardiovasculare, și nu prea mai mor, pentru că medicația este bună în România, ajung la dializă sau la transplant. Și atunci, ținând cont de faptul că sunt peste 800.000 de pacienți cu diabet în România, cu boli cardiovasculare sunt și mai mulți, este foarte clar că noi – astăzi, când discutăm-, poate că nu avem tabloul complet, vedem doar vârful iceberg-ului, pentru că undeva în basement (subsol, n.r.) există un număr foarte mare de bolnavi care va veni din urmă”, a arătat prof.dr. Liliana Tuță.
Dezbaterea poate fi urmărită aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.