Prof dr Irinel Popescu, despre pandemie: deciziile se iau pe baza minimului de date pe care le avem

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Academician dr Irinel Popescu
Academician dr Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit în cadrul emisiunii Academia de Sănătate despre efectele pandemiei de coronavirus, strategii și măsurile ce s-au luat ori care pot fi luate. Despre greșeli, controverse și despre cât de puține se știu despre acest virus cu care omenirea nu s-a mai confruntat.

Prof dr. Irinel Popescu a vorbit în cadrul emisiunii Academia de Sănătate difuzată pe canalele DC Medical despre pandemia de coronavirus. El a expus situația la nivel mondial și a trecut în revistă modalitățile în care a fost abordată în diferite țări.

De asemene, a vorbit despre decizii și recomandări care se schimbă de la o zi la alta, dat fiind că vorbim despre un virus nou, cu care omeniea nu s-a mai confruntat.

Pornind de la o postare pe internet a unui profesor de la Stanford, care spune că „pe măsură ce epidemia se desfășoară, luăm deciziile fără date consistente și asta poate să conducă la un adevărat fiasco”, profesorul a comentat: „Nu știu dacă putem fi de acord cu concluzia, dar în ce privește premizele, exact așa este. Omenirea nu s-a mai confruntat până acum cu acest virus, deciziile se iau pe baza minimului de date pe care le avem, majoritatea - dacă nu chiar toate - nu se bazează pe studii solide, dar pentru că și guvernele, și corpul medical, trebuie să facă ceva, atunci cu datele pe care le avem, încercăm să luăm decizii. Și aceste decizii se pot schimba de la un moment la altul”, a spus el.

În acest sens, el a vorbit despre mai multe idei contradictorii care au apărut de la începutul pandemiei. Una se referă la ibuprofen, la eficiența sau ineficiența lui, iar o altă teorie era cea a purtării măștilor. Dacă la început s-a recomandat purtarea măștilor doar de către persoanele bolnave, ulterior s-a revenit asupra recomandării după ce s-a constatat că poate ajuta la stoparea sau încetinirea răspândirii virusului.

De asemenea, despre ibuprofen s-a crezut inițial că nu ar fi eficient, însă ulterior s-a constatat că este la fel de eficient ca și paracetamolul. „Eu însumi, în emisiunea trecută, am spus că se contraindică a lua ibuprofen, sigurul recomandat ca antiinflamator, antipiretic și eficient în formele ușoare ar fi paracetamolul. Ei bine, analiza a 13 studii infirmă acest lucru și spune că ibuprofenul poate fi luat și că e un medicament foarte sigur și nu dă efecte adverse la bolnavii cu coronavirus.

Un alt exemplu ar fi chiar portul măștii. Căci în Gemania s-a anunțat oficial că masca nu ajută și că nu are indicație să fie purtată”, a mai spus Irinel Popescu.

El a mai vorbit despre importanța testării populației la coronavirus. „Un alt punct important este cel legat de testare. Aici datele devin din ce în ce mai clare și arată că testarea aleatorie a popuației este un element cheie pentru controlul epidemiei, pentru că cei asimptomatici joacă un rol cheie în răspândirea infecției. Și cifrele sunt foart econcludente din acest punct de vedere și anume faptul că infecțiile nedocumentate, deci acești pacienți asimptomatici sunt sursa a aproximativ 79% din cazurile documentate. Deci nu se poate mai concludent și asta arată că testarea întregii populații și această testare aleatorie este foarte importantă”, mai arată profesorul.

El a mai arătat că, având în vedere puținele date existente despre această pandemie, se pare că țările cu forță economică mai slabă sunt lovite mai puternic de efectele pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel