Farmaciștii sunt, spune prof dr Florin Mihălțan, „o armată care strategic este subfolosită, în general, și care dacă este educată corespunzător, pentru că presupune și un proces de educație în materie de proiecte.Eu sunt pneumolog, la mine există și o altă variantă care poate să fie foarte interesantă (...) de exemplu inhalatoarele. O bună parte din terapiile inhalatoare la noi au eșuat imediat sau la distanță datorită neînțelegerii corecte de către pacient a procedurii. A pașilor care trebuie urmați. Aici, farmacistul poate fi foarte util în repetarea gesturilor și pașilor. Dar, repet, există și ar trebui să existe, proiecte de formare și de educare. Pentru ca una este să ai un farmacist care este familiarizat cu produsele, de exemplu, anti-fumat care sunt OTC (fără prescripție medicală, n.r.) și alta este să plasezi aceste produse fără niciun sfat. Să nu uităm, de exemplu în cazul produselor OTC, eșecul pacienților în a le utiliza este datorat, de multe ori, lipsei explicațiilor și faptului că un prospect citit nu este ca un sfat în care este avertizat de reacțiile adverse și de tot ce se poate întâmpla dacă nu este utilizat corect produsul respetiv. La fel și la inhalatoare. Inhalatoarele pentru bolile respiratorii, dacă nu sunt folosite corect, pacientul vine și se plânge că nu-l ajută. Lucru care este fals indus, ca idee, pentru că nu are pașii corect aplicați și nu este o utilizare care permite administrarea substanței. Din punctul acesta de vedere, pentru mine farmacistul rămâne integrabil oricând într-o echipă multidisciplinară și cu utilități multiple în orice tip de proiect care este ori de monitorizare, ori de supraveghere și de educație mai ales pe stil de viață”.
Chiar dacă un farmacist nu ar putea face o spirometrie, care este o investigație medicală de specialitate, acesta ar putea face o analiză care măsoară capacitatea pulmonară cu un aparat care se numește Peak-flowmetru.
„Acesta este folosit de noi pentru monitorizare. Pacientul suflă, face trei probe, la o anumit oră, dimineața sau seara. Ei, aici farmacistul ar putea da sfaturi utile, pentru că este un instrument de monitorizare a răspunsului la terapie pentru un astmatic sau pentru un bolnav cu BPOC. Deci, din nou, este un pas util pentru noi când facem supravegherea unui pacient cu o boală obstructivă cronică respiratorie”, a subliniat reputatul pneumolog, EXCLUSIV la Dezbaterea DC Media Group legată de „Testarea în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”.
Ce alte analize și investigații ar putea face farmaciștii și în ce campanii de sănătate ar putea fi ei o armă redutabilă, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.