Prof dr Emanoil Ceaușu: Istoria omenirii, făcută de oameni și modificată de pandemie. Cum s-ar putea transforma noul coronavirus

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof.dr. Emanoil Ceaușu
Prof.dr. Emanoil Ceaușu

Prof.dr. Emanoil Ceaușu, medic primar boli infecțioase și tropicale, invitat în ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate, a vorbit cauza pandemiilor care au avut loc în istorie și despre cum s-ar putea transforma noul coronavirus în viitor. 

În ediția din această săptămână a emisiunii Academia de Sănătate, reprezentanți de marcă ai lumii academice medicale au participat la o dezbatere on-line, prilejuită de lansarea volumului „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române. 

"Istoria omenirii, făcută de oameni și modificată de pandemie. Nu este prima pandemie. Dacă ne întoarcem în istorie, în evul mediu, pandemia de pestă, au murit aproape un sfert, adică o treime din populația Europei, gripa aviară din 1918- 1919, care a afectat sute de milioane de oameni, cu 50 până la 100 de milioane de decese, să nu uităm și epidemia de la noi, din primul război mondial, care în decurs de câteva luni de zile, în iarna anului 1916-1917, a dus la decesul a peste 300 de mii de militari și civili. Pandemiile au apărut, aproape toate, din cauza modificării echilibrului stabilit în mii și mii de ani între om și natură, între om și celelalte viețuitoare. 60 % dintre bolile infecțioase actuale sunt infecții care, la un moment, au trecut de la animale la om. Agentul patogen s-a adaptat bine la om, devenind un patogen specific uman. 70 la sută dintre bolile emergente și reemergente, care au apărut în ultima sută de ani, sunt din cauza acestui dezechilibru dintre oameni - mediu - animale”, a spus Emanoil Ceaușu.

 

Potrivit medicului, la baza acestei pandemii stă aceeași cauză, și anume, regnul animal. 

"Originea acestei pandemii este același, regnul animal. Liliecii. Omul are 200-300 de mii de ani vechime, liliecii au 300 de milioane. Sunt un rezervor extraordinar d e virusuri. 60 de specii de coronavirusuri, dar unii cercetători susțin că sunt mult mai multe coronavirusuri, sute, poate mii. Dintre aceste microorganisme, dintre care unele sunt patogene pentru om, existente în natură, maximum cinci la sută au fost identificate ca specie în prezent. Deci, multe surprize vor fi și în viitor!”, a spus acesta. Dacă ne întoarcem la această nouă boală, COVID-19, acum se manifestă pandemic, dar, foarte sigur, în anii următori, va deveni o boală endemică cu un virus specific uman. De la animale s-a transmis la om, dar de la om a început să se transmită la animale, în special la feline, pisici, lei, tigri, mai greu la câini, dar și acolo s-a demonstrat transmiterea”, a mai spus Emanoil Ceaușu. 

 

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel