„Cancerul de col uterin, în stadii incipiente, stadiul 1 A, 1A2, 1B1, care înseamnă tumori sub 2 centimetri, în cazul în care tumora nu s-a extins spre ganglionii limfatici, se poate face intervenție conservatoare”, a explicat Prof dr Elvira Brătilă, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.
Practic, în cadrul intervenției, care este miniminvazivă, chirurgul extrage doar părțile afectate, păstrând intactă funcția de reproducere.
„Deci, se scoate colul împreună cu țesuturile din jur unde de obicei boala se răspândește, împreună cu ganglionii limfatici, și pacienta după aceea poate să procreeze și să aibă copii. Într-adevăr, în țară sunt singurul care face tratamente conservatoare pentru cancer de col pe cale minim invazivă, laparoscopică și robotică. Tratamentul conservator pentru cancerul de col l-am început încă din anul 2006, în echipa profesorului Brătilă. Dumnealui le face pe cale vaginală, eu le fac atât pe cale laparoscopică, cât și robotică, ceea ce oferă pacientelor un avantaj deosebit în ceea ce privește recuperarea. Și mai mult decât att, în funcție de cât vrei să scoți din fiecare parametru, intervențiile miniminvazive, laparoscopice sau robotice, permit tailoringul intervenției, astfel încât să scoți atât cât trebuie, în funcție de stadiu”, a mai sus Prof dr Elvira Brătilă.
Cum se stabilește dacă la o pacientă se poate salva partea reproductivă, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.