Când vine vorba de cancer, elementul cheie e stadiul în care acesta este diagnosticat. Dacă este descoperit din tip, pacienții au foarte mari șanse să trăiască mult și bine.
„Cancerul, practic, dacă este depistat în stadii incipiente, și aici mă refer în special în stadiul 1, nu mai este o „condamnare”. Supraviețuirea poate să ajungă și până la 95% la cinci ani. Deci, pacientul poate să trăiască și să fie liber de boală, să poată fi considerat după un interval de cinci ani vindecat”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile Dc News și DC Medical, Prof dr Elvira Brătilă.
Ea spune că pentru un anumit tip de cancer ginecologic chiar există metode prin care fertilitate femeii poate fi păstrată, astfel încât să poată avea ulterior copii, dacă își dorește.
„Dacă vorbim de cancerul de ovar, care este unul dintre cele mai agresive cancere ginecologice, într-adevăr prognosticul este mult mai bun în stadiul 1, dar este un comportament al bolii un pic diferit comparativ cu cancerul de col și cancerul de endometru. De exemplu, la cancerul de col avem metode de depistare, avem screening pentru cancer de col, putem diagnostica leziunile incipiente, astfel încât chiar dacă apare la femei tinere care nu au copii, putem să facem intervenții conservatorii, astfel încât pacienta să poată să aibă un copil și să poată fi și tratată așa cum trebuie, corect din punct de vedere oncologic”, a arătat Prof dr Elvira Brătilă.
Cum exact este conservată fertilitatea unei paciente cu cancer și, în același timp și vindecată boala, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.