Prof. dr. Cristian Vlădescu: Statul plătea dializa aproape dublu decât la privat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Prof. dr. Cristian Vlădescu, expert în management sanitar și fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe vremea când s-a implementat Programul național de dializă, spune că e mult mai rentabil pentru statul român faptul că a externalizat acest tratament.

Fost președinte al CNAS între anii 2005 - 2007, exact în perioada când se implementa și se dezvolta Programul național de dializă (adică „Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică"), prof.dr. Cristian Vlădescu a arătat că e mult mai rentabil pentru statul român faptul că a externalizat acest tratament. În principal pentru că a plătit mult mai puțin, pentru un serviciu complet și de calitate.

Ca să aveți o imagine, la nivelul anilor 2005 – 2006, funcționau în paralel centrele de dializă cu operatori privați și cele de la nivelul spitalelor. Prețul la operatori privați era cam 60% din cât deconta CNAS la cei publici, la stat. Adică, dacă era 114 euro la privat, frecvent în spitalele în care se făcea dializă (tariful decontat, n.r.) era 180, 200 de euro fără să mai punem transportul, care intrase atunci (în pachet, n.r.), inclusiv transportul la privat. Și era, practic, extrem de variabil", a explicat prof.dr. Cristian Vlădescu, la Dezbaterile DC MEDICAL de luni, pe tema dializei.

Serviciile decontate către spitalele de stat erau de fapt „încărcate", prin tot felul de tertipuri.

Adică un pacient de dializă putea să facă din Otopeni până în centrul Bucureștiului, între 25 și 125 de kilometri. Am văzut lucrurile acestea făcând controale. Sigur, găseau explicații, că s-au oprit nu știu unde... dar soluția vizavi de acest model a fost asta: în costul general să introduci tot. Și e problema exact a celui care furnizează (serviciul, n.r.) , că ia sau nu ia benzină șoferul, că îi schimbă roțile mai devreme, e pe riscul lor și atunci ei vor controla totul mult mai bine decât statul. Statul fiind așa, un termen generic, fiindcă îți trebuie oameni care să se ocupe de lucrul ăsta și evident că nu poți avea, instituțiile de stat să aibă același grad de interes ca cele private, pentru că la privați practic scot bani din buzunarul lor dacă se întâmplă lucrul ăsta. La cele de stat, din păcate, mă rog, sancțiuni există, dar nu există niciun reward (recompensă, n.r.), să zicem așa, dacă merg mai bine", a explicat expertul.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel