Prof dr Cristian Vlădescu, explicații despre accesarea greoaie a banilor europeni în sănătate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof dr Cristian Vlădescu. Foto: DC Medical
Prof dr Cristian Vlădescu. Foto: DC Medical

Prof. dr. Cristian Vlădescu a vorbit despre inechități și inegalități în sistemul de Sănătatea din România, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, transmisă pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

În cadrul emisiunii, invitatul a explicat că, din păcate, birocrația este una din cele mai mari motive pentru care ne lipsesc proiectele și atragem atât de puține fonduri, în special în sănătate. De asemenea, el a arătat și un exemplu în care, prin implemetarea unui proiect bine gândit și coerent, s-au înregistrat rezultate uimitoare.

„România avea – sigur, are și acum - ca și (cea mai mare) cauză de mortalitate, mortalitatea cardiovasculară: infarctul miocardic acut, apoi AVC; intraspitalicesc, mortalitatea din cauza infarctului miocardic acut era 12%, cu 10 ani în urmă. S-a introdus un program, în sensul că s-a bugetat, s-a făcut și proiectul, planul în sine, și a scăzut sub 5%, în 4-5 ani. Deci o scădere, o îmbunătățire masivă în spital, și am luat doar exemplul acesta, ușor de înțeles”, a explicat el.

Astfel, a spus el mai departe, un proiect bine gândit și coerent poate aduce rezultate uimitoare, însă birocrația este un factor important care îngreunează, de multe ori, realizarea acestora.

„Banii care ne sunt disponibili de la UE sunt atrași la niveluri dintre cele mai mici de la nivelul UE, și asta înseamnă că ne lipsesc proiectele, sau că sunt dificil de pus în practică”, a mai arătat el, continuând că în general, autoritățile sunt mai mult interesate de formă, decât de fond.

„Autoritatea națională nu e interesată dacă ai scăzut infarctul miocardic; e interesată că n-ai stampilă pătrată pe A3. Deci dacă apar evaluări de genul acesta, care se concentrază pe lucruri, să le spunem, de formă și nu de fond, dacă avem piedici în condițiile în care toată lumea e de acord că sunt resurse insuficiente, ar trebui, mai ales pe sănătate, să găsească o variantă mai suplă de accesare a fondurilor”, a mai menționat el, subliniind, încă o dată, importanța spitalelor regionale, despre care s-a tot discutat și care sunt o necesitate în România.

„Nu trebuie să faci foarte multe studii să-ți dai seama că e mai bine să ai un spital nou, modern, decât unul de acum 100 de ani și să încerci să-l cârpești pe ăla de acum 100 de ani. Dar e foarte dificil să se realizeze, din nenumărate motive, mai degrabă birocratice”, a conchis el.

Prof. dr. Cristian Vlădescu este directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, iar în calitatea sa de expert în managementul sistemului sanitar, a fost invitat la Academia de Sănătate.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel