Prof.dr. Călin Giurcăneanu: Cancere de piele, de ce avem din ce în ce mai multe

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof.dr. Calin Giurcaneanu
Prof.dr. Calin Giurcaneanu

Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, șeful Clinicii de Dermatovenerologie și Oncologie Dermatologică de la Spitalul Elias din București, a atras atenția, la Academia de Sănătate, că numărul cancerelor de piele a crescut enorm în ultimele decenii. Sunt de 4 ori mai multe cazuri de melanom, spre exemplu. Expertul ne spune și care sunt factorii de risc care au dus la asta și ce facem greșit în viața de zi cu zi de ajungem să ne îmbolnăvim pe capete.

Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, doctor în științe medicale, membru al Academiei de Știinte Medicale, medic primar dermatovenerologie, cu competență în dermatoscopie și laser în dermatologie, a explicat la Academia de Sănătate, EXCLUSIV la DC MEDICAL, că factorii de risc care au dus la creșterea numărului de boli dermatologice sunt atât din interiorul cât și din exteriorul nostru.

Factorii externi care ne distrug pielea

„Numărul afecțiunilor dermatologice este în creștere. Și această creștere pare a fi determinată de multiplii factori, care s-au schimbat în ultimii 40-50 de ani, atât din exterior, dar foarte mult s-au schimbat și în interiorul organismului. Spre exemplu, gradul mare de poluare, subțierea păturii de ozon, creșterea activității solare a ultravioletelor care ajung la nivelul pământului, automat și la nivelul pielii individului. Au apărut, așadar, tot felul de boli de piele determinate de factori fizici, îmbătrânirea solară – de exemplu – îmbătrânirea clinică, este un fenomen care se întâmplă foarte frecvent, care atât cosmetic, dar de multe ori și fizic, fiziologic, deranjează foarte mult individul", a arătat Prof.dr. Călin Giurcăneanu.

Ce ne facem cu mâna noastră

Dacă aceștia sunt factori în fața cărora avem puține mijloace de protecție, în schimb sunt unii pe care chiar noi îi provocăm. Spre exemplu, contează enorm ce mâncăm, ce calitate au și ce conțin alimentele pe care le mâncăm. Important e să alegem alimentele astfel încât să fie cât mai puin periculoase pentru organism.

„În alimentația individului au survenit o serie întreagă de factori toxici pentru organism. Iată, glutenul, se găsește în aproape întreaga gamă de alimente de la aproape toate supermarketurile. Păi, enteropatia la gluten este una din afecțiunile care dau pe piele o serie întreagă de manifestări, mai ales dermatita herpetiformă și așa mai departe. Sunt o serie întreagă de alte substanțe chimice din alimente, care modifică mult din fiziologia normală – să spunem așa – a tractului gastrointestinal, a - știu eu – canalelor hepatice, coledoc, pancreas, care fac o serie întreagă de afecțiuni. Iată, acneea rozacee sau rozaceea cum se numește acum, face parte dintr-un ansamblu de afecțiuni în care boala gastrointestinală joacă un rol foarte important", a mai spus specialistul.

Pielea ne arată ce se întâmplă în organismul nostru

Dar sunt și alte pericole la care ne expunem de bunăvoie, care depind exclusiv de alegerile pe care le facem Cum ar fi fumatul și obiceiurile alimentare proaste.

„Nu mai vorbesc de o serie întreagă de factori din ultimii ani care afectează multe organe interne, mă refer iarăși la alimentație, la anumite obiceiuri, se schimbă și obiceiuri alimentare, consumul de tutun, de narcotice, toate astea afectând o serie întreagă de organe interne, automat acestea se exprimă și la nivel cutanat. Deci, pielea este în mare parte și oglinda a ceea ce se întâmplă în interiorul organismului, pe lângă a ceea ce se întâmplă venind din exteriorul organismului", a detaliat medicul.

Așa se face că doar în 30-40 de ani, numărul bolilor dermatologice a ajuns de la 1.200, la peste 5.000.

„A crescut evident numărul de boli dermatologice, cum vă spuneam anterior, același Tratat din anii 80 (Tratatul de dermatologie al lui Fitzpatrick, n.r.), în anii 2018 arată un număr de 3-4 ori mai mare de afecțiuni. Și această tendință continuă. Numărul (bolilor dermatologice, n.r.) continuă să crească foarte mult", a conchis Prof.dr. Călin Giurcăneanu.

Cum ne putem păzi de cancerele de piele, aflați în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel