Prof Dr Alexandru Vlad Ciurea este doctor în științe medicale și cercetător de grad I. A absolvit, în 1964, Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității Carol Davila din Bucuresti. După ani grei de muncă și dedicație în domeniul neurochirurgiei, sub coordonarea unora dintre fondatorii neurochirurgiei în România – Prof dr Constantin Arseni, Dr Lenke Horvarth, Prof dr Alexandru Constantinovici și Dr Sofia Ionescu - Dr. Alexandru Vlad Ciurea a ajuns el însuși profesor universitar de neurochirurgie în anul 1997, practicând multiple ramuri ale acestei specialități medicale: patologie tumorală cerebrală și spinală, patologie vasculară cerebrală, neurochirurgie pediatrică, neurotraumatologie și multe altele.
Are sute de cărți și lucrări de specialitate, publicate în țară și peste hotare, a fost decorat cu Steaua României în grad de Cavaler pentru a răsplăti meritele și realizările sale din cadrul Neurochirurgiei Române, distincție acordată de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, la 28 Noiembrie 2019.
De asemenea, deține 6 titluri „Doctor Honoris Causa” la tot atâtea universități de prestigiu din țară și din străinătate, este vicepreședinte al Comisiei pentru Neurochirurgie a Ministerului Sănătății din 2018 încoace, este director științific la Spitalul Clinic Sanador, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, fondator al Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie și președinte onorific al Societății Române de Neurochirurgie. Numărul intervențiilor chirurgicale pe creier pe care le-a făcut în vasta sa carieră a sărit demult de 23.000. De astăzi, își adaugă un nou titlu la lunga sa listă de distincții:
„Am o veste care mă onorează și mă obligă: astăzi, 2 februarie 2022, am fost ales Membru de Onoare al Academiei Române.
Academia Română este cel mai înalt și reprezentativ for științific și cultural al țării. Le mulțumesc celor care astăzi au votat pentru primirea mea în rândul academicienilor!
Îndrept un gând pios de recunoștință către marile nume ale Medicinei românești!”, a anunțat chiar profesorul Alexandru Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook.
Reputatul neurochirurg povestea, într-un interviu acordat DC Medical, că se consideră fericit că, de-a lungul carierei, a fost participant activ la dezvoltarea neurochirurgiei în România. În respectivul interviu, chiar a făcut o scurtă trecere în revistă a acestei istorii la scrierea căreia a contribuit decisiv.
„Neurochirurgia română s-a format clasic, în București, în 1936 când prin eforturile deosebite ale profesorului Dimitrie Bagdasar și a unui grup de medici neurologi cu mintea foarte dezvoltată a pornit această disciplină care s-a rupt din cadrul chirurgiei. Dacă vă mai amintiți de Gheorghe Marinescu, care era o personalitate, mai era și Cantacuzino, i toate acele personalități medicale l-au încurajat pe Dimitrie Bagdasar, să facă un stagiu de pregătire în Statele Unite, la Boston. S-a întors în țară, nu a rămas peste hotare ca alții, și cu cunoștințele de atunci a fondat serviciul de neurochirurgie, care a constat într-un pavilion mic în cadrul Spitalului 9 de boli mentale, acum îi spune Obregia, un pavilion de 10 paturi cu o sală de operație. Și acolo a început, cu echipa de aur pe care o avea în jurul său: viitorul profesor Arseni, după aceea doamna ș domnul doctor Ionescu și ceilalți colaboratori cu care a pornit această luptă cu infinitul, în condiții foarte grele, vă dați seama, cu anestezia dificilă de atunci, cu investigațiile pentru creier și măduva spinării din acea perioadă, cu dificultățile de lipsă de antibiotice. Și totuși stăpâneau infecțiile, este foarte interesant, și cu o dedicație totală. Nu se punea problema de timp, de condică, de altceva. Se începea dimineața, se termina noaptea”, dezvăluia, în interviu, prof dr Alexandru Vlad Ciurea.
Întreaga poveste a Neurochirurgiei Românești o aflați chiar de la prof dr Alexandru Vladimir Ciurea, din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.