Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru CE al OMS, a declarat la dezbaterea online ”Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile", organizată de DC Media Group, că Ziua Mondială a Sănătății, marcată astăzi, 7 aprilie, nu trebuie să marcheze o temă stabilită dinainte.
În intervenția sa, acesta a amintit de speranța tuturor, din toate țările lumii, de a se descoperi un vaccin împotriva noului coronavirus, dar și despre crearea unui program național de vaccinare în România și adoptarea unei legi a vaccinării.
”Toate speranțele, din toate țările, legate de COVID-19, sunt legate de găsirea unui vaccin”, a afirmat prof dr Alexandru Rafila.
Legat de vaccinarea în România, acesta a declarat: ”Cred că avem o problemă pentru că în România, în ultimii 10 ani, au scăzut ratele vaccinării”. De 4 ani, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, iar anumite boli crezute eliminate - precum difteria, rubeola - au reapărut, a adaugat acesta. În opinia prof dr Rafila, apariția unui vaccin împotriva noului coronavirus va modifica optica oamenilor privind importanța și rolul vaccinării: ”Legat de apariția unui vaccin anti-COVID-19, cred și sunt convins că foarte multă lume își va schimba opinia legat de vaccinare”.
Acesta și-a exprimat speranța că și politicienii vor vota legea vaccinării și că oamenii vor înțelege importanța vaccinului. Afecțiuni precum tusea convulsivă și infecția pneumococică ar putea fi prevenite prin vaccinare. ”Accesul la vaccin trebuie încurajat de stat. (...) Vaccinul gripal va fi extrem de căutat în acest an”, consideră Alexandru Rafila, în contextul pandemiei de COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.