Râsul face bine creierului. Prof Alexandru Vlad Ciurea: este o descărcare fiziologică, psihică

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Fericire, bucurie
Fericire, bucurie

Profesorul și neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea spune că în orice situație critică ar fi bine să luăm o pauză, să ne gândim la ceva plăcut și să râdem. Ne descarcă psihic și fizic.

Profesorul și neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea ne sfătuiește să râdem cât mai mult, mai ales în situațiile critice.

”Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău și care îți produce râsul; este o contracție a mușchilor abdominali și te descarcă psihic, te apropie de cineva, reprezintă o plăcere, o bucurie”, afirmă specialistul.

Amintește că sunt oameni care au un râs atât de molipsitor încât te fac și pe tine să râzi, dar și de oameni care folosesc râsul ca metodă de a scăpa de stres:

”Știți că sunt persoane cunoscute cum este doamna Bitănescu care râde într-un mod cu totul deosebit. Îți face plăcere când o auzi. Este un râs contagios. (...) Tot așa odată am văzut-o pe doamna Monica Anghel care își pregătea una anumit moment de scenariu și a râs ca să se relaxeze, să intre în scenă mai relaxată, să aibă cerebral o stare de plăcere, de optimism cu acest râs. Ne face bine. 

Mai amintește că în comunism ”marea noastră fericire” erau bancurile cu Bulă, cu Nicu, cu Leana. ”De aici este și o glumă că la spitalul de veseli (n. r. spitalul de psihiatrie din București) așa de multe bancuri erau încât le numerotaseră. Și spuneau: numărul 26 și râdeau cu toții. Și intra doctorul. Și una râdea și râdea și se uita la numărul 29. Iar doctorul: ce s-a întâmplat? Îl aude prima dată”, spune medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, într-o emisiune la Antena 3.

”În orice situație critică pe care o ai încercați să luați o pauză și gândiți-vă la ceva plăcut și ceva care poată să producă râs”, mai adaugă specialistul. Potrivit acestuia, râsul nu e străin nici de primate, și la alte animale, nici de căței. ”Și ei au râsul lor, se bucură”, adaugă profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

Reputatul neurochirurg prof dr Alexandru Vlad Ciurea este, din 2 februarie, membru de onoare al Academiei Române. Are sute de cărți și lucrări de specialitate, publicate în țară și peste hotare, a fost decorat cu Steaua României în grad de Cavaler pentru a răsplăti meritele și realizările sale din cadrul Neurochirurgiei Române, distincție acordată de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, la 28 Noiembrie 2019. 

Deține 6 titluri „Doctor Honoris Causa” la tot atâtea universități de prestigiu din țară și din străinătate, este vicepreședinte al Comisiei pentru Neurochirurgie a Ministerului Sănătății din 2018 încoace, este director științific la Spitalul Clinic Sanador, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, fondator al Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie și președinte onorific al Societății Române de Neurochirurgie. Numărul intervențiilor chirurgicale pe creier pe care le-a făcut în vasta sa carieră a sărit demult de 23.000. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel