Un produs alimentar revoluționar a cucerit inimile consumatorilor datorită texturii sale cremoase și gustului bogat. Ceea ce începe ca un simplu lichid se transformă într-o delicatesă mătăsoasă, oferind o experiență gustativă inconfundabilă. Cu o consistență densă și plină de caracter, acest aliment adaugă o notă subtilă de rafinament fiecărei îmbucături.
Iaurtul grecesc, stimulent pentru sănătate
Iaurtul grecesc este un iaurt gros și cremos care poate adăuga gust și textură alimentelor. Alte beneficii ale iaurtului grecesc includ îmbunătățirea sănătății osoase, creșterea masei musculare și scăderea riscului anumitor afecțiuni de sănătate.
Iaurtul grecesc diferă de alte iaurturi deoarece trece printr-un proces de filtrare pentru a elimina zerul. Zerul este un lichid care conține lactoză, un zahăr natural găsit în lapte.
Procesul de fabricare a iaurtului implică fermentarea laptelui cu culturi de bacterii benefice. Iaurtul grecesc filtrat are un conținut mai scăzut de zahăr decât iaurtul obișnuit. Eliminarea zerului produce un iaurt mai gros, mai cremos cu un gust acidulat.
De asemenea, iaurtul grecesc cu conținut scăzut sau fără grăsimi s-ar putea să nu aibă aceleași beneficii pentru sănătate ca iaurtul grecesc tradițional. Consumul de iaurt grecesc poate fi benefic pentru sănătate datorită nutrienților pe care îi conține, inclusiv:
- calciu
- proteine
- probiotice
- iod
- Vitamina B12, potrivit Medical News Today.
Îmbunătățirea sănătății osoase
Consumul de iaurt grecesc poate îmbunătăți sănătatea osoasă, deoarece este bogat în calciu și proteină. Calciul promovează sănătatea oaselor și poate reduce riscul de osteoporoză, o boală degenerativă a oaselor. Consumul suficient de proteină este, de asemenea, vital pentru sănătatea oaselor.
Vezi și: 7 semne că ai deficiență de magneziu. Simptomele apar adesea după niveluri foarte scăzute
Reducerea apetitului și a senzației de foame
Iaurtul grecesc este bogat în proteine, deci ar putea ajuta oamenii să se simtă sătui pentru mai mult timp. Cercetările sugerează că oamenii ar putea consuma mai puțin pe parcursul zilei după o masă bogată în proteine.
Un studiu suplimentar a constatat că creșterea consumului de proteine duce la un consum mai mic de calorii în total, ceea ce contribuie la o pierdere în greutate mai mare.
Stimularea metabolismului
Iaurt grecesc - FOTO: Freepik@jcomp
Cercetările sugerează că consumul unei diete bogate în proteine ar putea crește numărul de calorii pe care o persoană le arde pe zi. Este recomandat să se includă puțină proteină la fiecare masă.
Cu toate acestea, consumul de iaurt grecesc singur nu este probabil să facă ca o persoană să ardă mai multe calorii. Dar consumul de iaurt grecesc, ca parte a unei diete echilibrate care include suficientă proteină, carbohidrați fibroși și grăsimi sănătoase, ar putea ajuta la pierderea în greutate și la stimularea metabolismului.
Îmbunătățirea sănătății intestinale
Iaurtul grecesc conține probiotice. Acestea sunt bacterii bune care ar putea restabili un echilibru bacterian sănătos în intestine. Dar cercetările recente pun sub semnul întrebării aceste beneficii. Este posibil ca nu toată lumea să reacționeze la probiotice în același mod.
Un studiu din 2018 sugerează că intestinul unora oameni este rezistent la beneficiile probioticelor, în timp ce alții sunt mai receptivi.
Menținerea sănătății mintale
Cercetările sugerează că consumul de iaurt probiotic este benefic pentru sănătatea mentală a unei persoane. Un studiu din 2016 a constatat că angajații care consumau 100 de grame de iaurt probiotic pe zi sau luau o capsulă probiotică zilnic au experimentat mai puțin stres, depresie și anxietate decât cei care nu o făceau.
Acest efect se datorează probabil relației dintre intestine și creier și abilității intestinului de a produce neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina.
Reducerea tensiunii arteriale
Iaurtul grecesc este o formă de lapte fermentat probiotic care ar putea scădea tensiunea arterială. O meta-analiză din 2013 a 14 studii, care a implicat peste 700 de participanți, a constatat că laptele fermentat cu probiotice a ajutat la reducerea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, cercetările nu sunt concluzive. Un alt studiu din 2015, care a implicat 156 de participanți supraponderali, a constatat că consumul de iaurt probiotic nu a afectat tensiunea arterială și alte riscuri cardiovasculare.
Reducerea riscului de diabet de tip 2
Iaurtul grecesc ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, o afecțiune care afectează modul în care organismul procesează zahărul din sânge.
Cercetătorii au legat consumul mai mare de iaurt, cu toate că nu și de alte produse lactate, de un risc redus de diabet de tip 2, conform unui studiu din 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.