Produsele lactate sunt benefice datorită conținutului lor ridicat de calciu. Dar un anume produs poate preveni apariția cancerului. Cercetările recente sugerează că untul ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru sănătate, contrar percepției anterioare că ar fi dăunător din cauza conținutului său de grăsimi saturate.
Studiile indică faptul că consumul moderat de unt ar putea reduce riscul de cancer, datorită compușilor antioxidanți prezenți în acest aliment. Această perspectivă nouă ar putea influența modul în care privim rolul untului în dieta noastră.
Untul, conținut de beta-caroten
Potrivit celor mai recente studii, untul conține beta-caroten, care luptă împotriva cancerului. Acest antioxidant alimentar ajută la prevenirea deteriorării celulare provocate de substanțele chimice nocive cunoscute sub numele de radicali liberi, potrivit Health Digest. Astfel de daune au fost legate de dezvoltarea cancerului.
Untul este doar unul dintre multele produse lactate, iar relația dintre consumul de lactate și riscul de cancer necesită încă cercetări suplimentare. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește diferitele tipuri de cancer.
Potrivit studiilor, beta-carotenul din unt poate ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar sau de prostată. Untul este bogat în beta-caroten, un compus pe care organismul tău îl convertește în vitamina A. Beta-carotenul a fost asociat cu riscuri mai scăzute de cancer pulmonar și cancer de prostată.
Untul, produs controversat
Unt - FOTO: Freepik@fabrikasimf
Experții de la Mount Sinai raportează cum unele cercetări au arătat că suplimentele de beta-caroten ar putea, în mod opus, să crească riscul de cancer, în special cancerul pulmonar la persoanele care fumează. O posibilă explicație pentru această conexiune este că sursele alimentare de beta-caroten oferă în general o protecție mai mare împotriva deteriorării celulare decât suplimentele.
Unt sau margarină
În timp ce untul ar putea oferi potențial o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de cancer nu se poate spune același lucru și despre margarină. Acest substitut popular al untului s-a schimbat destul de mult de-a lungul anilor.
Grăsimile trans au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și hipercolesterolemie. În plus, cercetările din 2012 publicate în Jurnalul Internațional de Cancer au constatat că conținutul de grăsimi trans din margarină era asociat cu o susceptibilitate crescută la anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, rectal și de sân.
Cu toate acestea, atât untul, cât și margarina sunt bogate în calorii, ceea ce poate pune în pericol sănătatea dacă sunt consumate în exces. Experții de la Hartford HealthCare recomandă în schimb să optăm pentru unt provenit de la vaci hrănite cu iarbă.
Moderat, untul poate fi o parte sănătoasă a dietei tale. Este bogat în nutrienți precum calciu, care contribuie la construirea oaselor, și conține compuși legați de șanse mai mici de obezitate. Untul poate, de asemenea, să facă parte dintr-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce ar putea ajuta oamenii să-și mențină greutatea sau să slăbească mai repede decât ar face-o cu o dietă săracă în grăsimi.
Untul, alte beneficii
Untul poate îmbunătăți sănătatea ochilor. Beta-carotenul din unt ar putea să ajute, de asemenea, la încetinirea ratei de pierdere a vederii sau a degenerării maculare legate de vârstă, potrivit WebMD.
Poate contribui la întărirea oaselor. Untul conține vitamina D, un nutrient vital pentru creșterea și dezvoltarea oaselor. De asemenea, conține calciu, care este esențial pentru rezistența oaselor. Calciul ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor precum osteoporoza, o afecțiune care face oasele să devină slabe și fragile.
Poate face pielea mai sănătoasă. Untul conține și vitamina E, care joacă un rol în sănătatea pielii. Acest nutrient reduce deteriorarea cauzată de razele UV ale soarelui, calmează inflamația pielii și ajută la vindecarea rănilor cutanate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.