Utilizarea substanțelor chimice pentru îndreptarea părului a fost asociată cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancere uterine rare și agresive, în special în rândul femeilor de culoare, notează Science Alert, citând un studiu publicat luni.
În acest studiu, realizat în decurs de aproape 11 ani, de către cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA (NIEHS), au fost urmărite aproximativ 34.000 de femei, iar în intervalul analizat au fost identificate 378 de cazuri de cancer uterin.
Cancerul uterin, șanse cu 155% mai mai mari
Astfel, femeile care au folosit in produs chimic de îndreptare a părului de mai mult de 4 ori în întregul an anterior studiului au avut cu 155% mai multe șanse de a fi diagnosticate ulterior cu cancer uterin, comparativ cu femeile care nu au recurs la acest tip de tratament de îndreptare a părului, care potrivit cercetătorilor ar avea o șansă de 1,64% de a fi diagnosticate cu cancer uterin până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în timp ce această cifră crește la 4,05% în rândul celor care au folosit ocazional astfel de produse.
”Aceste constatări sunt prima dovadă epidemiologică a asocierii dintre utilizarea produselor de îndreptare și cancerul uterin”, au scris cercetătorii de la NIEHS.
Rezultatele îngrijorătoare sunt cele mai recente dintr-un șir recent de studii privind substanțele chimice utilizate pe scară largă care perturbă sistemul endocrin; substanțe chimice mesager în corpul nostru care conectează hormonii la organele lor țintă.
Excesul de hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, a fost legat în trecut de cancerul uterin, iar multe produse pentru păr pot imita acești hormoni naturali și se pot lega de receptorii lor.
Din cele 378 de cazuri de cancer uterin, un număr total de 262 au fost confirmate folosind fie dosare medicale (247), fie certificate de deces, care indicau drept cauză primară sau subadiacentă (15). Din cele 262 de cazuri confirmate medica, 248 (adică 94,7%) au fost clasificate ca fiind cancere endometriale.
Cancerele endometriale de tip I sunt mai sensibile la hormoni, cu o expresie mai mare a receptorilor de estrogen și tind să aibă rezultate și o supraviețuire mai bune, în timp ce cancerele de tip II tind să fie mai agresive din punct de vedere clinic și au un prognostic slab.
Cancerul de col uterin, cauze și factori de risc
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer.
Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin apar la femei sub 50 de ani și rareori la femeile mai tinere de 20 de ani. Statisticile arată că aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt descoperite la femeile peste 65 de ani, în condițiile în care ele ar putea fi prevenite prin teste de screening regulate.
Cancerul de col uterin se dezvoltă de obicei din modificări precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infecția cu HPV cauzează mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical.
Numeroși factori de risc au fost identificați în producerea cancerului de col uterin:
- primul contact sexal la scurt timp după prima menstruație prezintă un risc crescut de infecție cu HPV
- infecția cu herpesul genital
- infecția HIV/SIDA
- infecția cu Chlamidia
- igiena penisului deficitară la partener
- istoric de boli cu transmitere sexuală
- schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
- administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale
- fumatul
- imunosupresia
- dieta săracă în fructe și legume
- obezitatea și supraponderabilitatea
- sarcini multiple
- nașterea înainte de 17 ani
- istoric familia de cancer de col uterin.
Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni
”Endometrioza înseamnă, practic, mucoasă uterină implantată în alt loc decât cavitatea uterină. Pentru că avem endometrioză și adenomioză, în care mucoasa se implantează în peretele uterin. Aceasta este o afecțiune frecventă, pentru că dacă stăm să studiem studiile de prevalență și nu avem unele actuale, nici la nivel mondial, practic, una din 10 femei are leziuni de endometrioză”, a declarat prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstretică-ginecologie, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Specialistul a subliniat că, în acest context, ”este important cât de extinsă este boala, cât de grav afectează organele din pelvis sau din afara acestuia, cât de mult îi afectează viața femeii, cât de mult îi afectează fertilitatea, pentru că vârsta la care apare este exact perioada reproductivă. Apar leziuni incipiente, superficiale, apoi pot să devină leziuni profunde”, a mai spus medicul.
De asemenea, acesta a precizat faptul că în cazul endometriozei este foarte important ca aceasta să fie diagnosticată corect, abia după se va ști care este conduita terapeutică de urmat. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Endometrioza, boala tăcută, asociată cu riscul crescut de AVC. La ce trebuie să fii atentă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.