Producția stilourilor de insulină, oprită treptat. Care este alternativa pentru diabetici

Monika Baciu |
Data publicării:
insulina - FOTO: Freepik@stefamerpik
insulina - FOTO: Freepik@stefamerpik

Producția stilourilor de insulină va fi oprită treptat. Care sunt alternativele pentru diabetici. 

Vezi și: Coșmarurile, asociate cu boli grave. Legătura dintre visele tulburătoare și sănătate

Novo Nordisk va opri treptat producția de stilouri pentru insulină umană la nivel global, în contextul creșterii vânzărilor de tratamente pentru obezitate și diabet. Compania își concentrează atenția asupra medicamentelor pentru obezitate.

Gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk a anunțat că va opri treptat producția de stilouri pentru insulină umană la nivel global. Compania a confirmat pentru Reuters că își va concentra producția pe creșterea fabricării medicamentelor sale recente pentru obezitate și diabet, administrate prin stilouri injectabile.

Aceste produse, inclusiv Ozempic pentru diabet și Wegovy pentru pierderea în greutate, au înregistrat o cerere în continuă creștere, ceea ce a propulsat Novo Nordisk la o valoare de piață de aproximativ 572 de miliarde de dolari, făcând-o cea mai valoroasă companie din Europa, transmite Reuters.

Impact asupra disponibilității insulinei

Compania a precizat că insulina umană va rămâne disponibilă, dar doar sub formă de fiole, întrucât stilourile utilizate pentru insulina umană vor fi oprite. Nu a fost dezvăluit un termen exact pentru această schimbare.

Deși insulina umană este încă utilizată frecvent în țările cu venituri mici și medii datorită costurilor mai scăzute, în țările bogate, majoritatea persoanelor cu diabet utilizează insulină modernă sau analogică, care oferă un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge.

Vezi și: Gripa sezonieră, mai agresivă după restricțiile din pandemie. Amenințare globală în expansiune

Stilourile pentru insulină umană, eliminate pe piețele bogate

În țări precum Statele Unite, majoritatea persoanelor cu diabet utilizează acum insulină analogică, nu insulină umană. Novo Nordisk a subliniat că stilourile folosite pentru insulina umană sunt diferite de cele utilizate pentru noile sale medicamente. Totuși, dispozitivele de administrare pentru toate produsele sale de insulină și obezitate au unele asemănări.

Insulină - FOTO: Freepik@jcomp

Critici din partea organizațiilor medicale și a grupurilor de advocacy

Caritatea medicală Médecins Sans Frontières (MSF) și grupul de advocacy T1 International au criticat decizia Novo Nordisk de a opri producția de stilouri pentru insulină umană, mai ales în contextul în care compania se concentrează pe stilouri pentru tratamentele sale mai profitabile și recente.

Aceste grupuri susțin că această decizie reflectă un dublu standard în îngrijirea diabetului, în care persoanele din țările cu venituri mari vor continua să aibă acces la stilouri pentru insulină, în timp ce cei din țările mai sărace ar putea să nu beneficieze de acest mijloc esențial de administrare.

Vezi și: Cauza care declanșează diabetul. Vârsta când apare boala. Dr. Mihai Comșa: Foarte mulți pacienți vin cu complicații

Proteste împotriva eliminării stilourilor pentru insulină umană

Decizia a stârnit proteste în mai multe țări. La Johannesburg, MSF a ajutat la organizarea unei demonstrații joi, la care sute de oameni s-au adunat în fața biroului Novo Nordisk pentru a-și exprima nemulțumirea față de acțiunile companiei.

Având în vedere că accesul la îngrijiri de sănătate accesibile rămâne o provocare globală, oprirea stilourilor pentru insulină umană se preconizează că va continua să atragă critici din partea celor care militează pentru acces echitabil la îngrijire medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel