Probleme ginecologice la menopauză – De la simptome ușoare la semne anormale ale bolilor ascunse

DCMedical Team |
Data publicării:

Când femeile trec la menopauză se confruntă cu tulburări hormonale și o serie de simptome, care le afectează starea de dispoziție și viața de familie.

Multe dintre ele suferă de depresie în timpul menopauzei și în plus, au stări neplăcute: bufeuri, dureri de cap, tulburări de somn, dureri musculare și articulare, schimbări de dispoziție, etc.

Menopauza afectează sănătatea femeilor, face peretele vaginal să fie uscat și mai puțin elastic și poate duce la apariția unor boli ginecologice. Asta înseamnă că femeile trebuie să fie mai atente la starea lor de sănătate, la diferite simptome anormale. Bolile și afecțiunile ginecologice pot produce complicații și pot afecta destul de mult viața intimă, de cuplu.

O afecțiune cronică ce apare la femeile aflate la menopauză este sindromul genito-urinar. Acesta afectează una din două femei în timpul menopauzei. Sindromul apare din cauza deficitului de estrogen și produce simptome precum: uscăciune vaginală, senzație de arsură în vagin. În lipsa unui tratament aplicat la timp, recomandat de un medic de specialitate, simptomele se pot agrava.

Inflamația vaginală la menopauză

Uscăciunea vaginală apare la menopauză și afectează organele genitale externe, tractul urinar și comportamentul sexual. Femeile au uscăciune vaginală, senzație de arsură în zona intimă, durere în timpul activității sexuale și pot suferi de infecții recurente ale tractului urinar. 

Cauza uscăciunii vaginale este scăderea nivelului de estrogeni și a numărului de receptori de estrogeni (care sunt în organele genitale și în tractul urinar inferior). Icontinența urinară este un simptom care se manifestă frecvent la femeile cu un nivel scăzut de estrogeni. Această problemă este comună la femeile aflate în perioada de postmenopauză.

Dacă simptomele sunt severe, femeile ar putea lua în considerare terapia hormonală. Uneori terapia se face pe termen lung, dacă simptomele reapar la oprirea ei.

Cele mai bune opțiuni de tratament pentru femei se pot găsi la o clinică de ginecologie din București, unde lucrează medici specializați în ginecologie, obstetrică, fertilitate, ecografie pelvină, chirurgie ginecologică generală și endoscopică. Clinica are și un medic care se concentrează pe tehnici avansate de reîntinerire genitală feminină, care abordează simptomele legate de vârstă într-un mod eficient și discret. Femeile pot face terapii hormonale și tratamente moderne, care includ și pe acelea cu laser genital.

În perioada de menopauză se recomandă la femei anumite teste de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Acest tip de cancer împreună cu cel mamar reprezintă două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer feminin. Depistarea precoce a cancerului este o sarcină importantă în practica medicilor de specialitate.

Femeile ar trebui să facă un test Papanicolau anual încă de la vârsta de 30-35 de ani, ca metodă de prevenire a cancerului, dacă au anumite simptome, suspiciuni și consideră că este necesar. Pentru femeile care au depășit vârsta de 35 de ani se recomandă un test HPV pentru infecția cu virusul papiloma uman, care apare destul de frecvent la persoanele active sexual. Anumite tipuri de HPV produc apariția de negi genitali, leziuni precanceroase, care ar putea duce la cancer.

Examenele ginecologice anuale, dar și acelea de palpare a sânilor și a ganglionilor limfatici de la axile, sunt indicate femeilor deși nu se află încă la vârsta menopauzei. După vârsta de 50 de ani, când menopauza se instalează, se pot efectua și examinări suplimentare, la clinici de specialitate. Acestea includ:

- Ecografia transvaginală

- Ecografia mamară

- Examinări pentru infecții vaginale, pentru chlamydia și boli cu transmitere sexuală.

În caz de cancer se fac examinări mai frecvente, pentru a urmări cancerul, pentru a aplica tratamente și a vedea efectele acestora, dar și pentru a detecta recidive și metastaze. În postmenopauză, femeile pot suferi de cancer mamar și cancer uterin. O boală comună la femeile aflate la vârsta cuprinsă între 50-60 de ani este cancerul uterin și de col uterin. Cauzele pot fi diferite și includ: boli cu transmitere sexuală, nașteri multiple și altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel