Probleme de somn: de ce apar zvâcnirile din timpul adormirii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay
Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay

Se numește mioclon de somn și afectează circa 70% din populație. Încă nu se știe cu exactitate de ce apar acele mișcări bruște din timpul fazei de adormire, deseori însoțite de senzația de cădere în gol, dar cercetătorii au câteva idei.

Aproximativ 70% din populație a experimentat cel puțin o dată acele mișcări bruște sau zvâcniri din timpul fazei de adormire. Termenul este de mioclon de somn, dar există și mioclon în timpul fazei de veghe, acesta fiind sughițul. Mioclonul de somn și sughițul sunt numite tipuri fiziologice de mioclon, ceea ce înseamnă că se întâmplă la persoanele sănătoase. Alte tipuri de mioclonus - numit mioclonus patologic - pot fi suficient de severe pentru a vă împiedica să mâncați, să vorbiți sau să mergeți. 

Simptomele mioclonului de somn

Nu se cunoaște cauza mioclonului de somn. În unele cazuri, poate fi o reacție excesivă a creierului și a măduvei spinării la lumină, zgomot sau mișcare care apare în timp ce adormiți. Zvâcnirea sau mișcările scurte ale mioclonului de somn implică în mod obișnuit buzele, degetele de la picioare, degetele și ochii. Aceste mișcări nu duc neapărat la trezirea celui afectat ori a partenerului de somn. Mioclonul de somn poate provoca, de asemenea, o senzație de cădere în timpul fazei de adormire. Este posibil să aveți mișcări incontrolabile ale brațelor, picioarelor sau corpului. 

Tratamentul și prevenirea mioclonului de somn

În majoritatea cazurilor, mioclonul de somn nu necesită niciun tratament. Este posibil să aveți un risc mai mare dacă beți cafea sau faceți mișcare mai târziu în cursul zilei. Alți factori de risc sunt stresul emoțional și lipsa somnului. Este posibil să puteți preveni mioclonul de somn evitând acești factori de risc. Deoarece mioclonul de somn poate fi declanșat de zgomot, lumină sau mișcare, dormitul într-o cameră liniștită și întunecată poate ajuta, de asemenea. 
Dacă mișcările necontrolate în timpul somnului sunt suficient de puternice pentru a vă trezi sau pentru a vă împiedica să dormiți suficient, discutați cu medicul. Aceste mișcări ale somnului pot fi un avertisment pentru o boală precum boala Parkinson, boala Alzheimer sau epilepsia. Mișcările incontrolabile ale somnului pot fi, de asemenea, un semn al unor tulburări de somn obișnuite numite sindromul picioarelor neliniștite (SPN) și mișcarea periodică în timpul somnului (MPTS). Aceste tulburări ar trebui diagnosticate și tratate, deoarece sunt mult mai susceptibile de a vă perturba grav somnul, potrivit University Health News

SPN: Un impuls irezistibil de a vă mișca picioarele

SPN poate apărea în timp ce sunteți treaz sau adormit. Provoacă un impuls inconfortabil și incontrolabil de a vă mișca picioarele. Apare de obicei la ambele picioare și rar la brațe. Mișcarea oferă o ușurare temporară. Simptomele sunt de obicei mai grave atunci când stați în pat și vă pot împiedica să adormiți. Oamenii se pot plânge de somnolență în timpul zilei, modificări ale dispoziției și probleme de concentrare din cauza lipsei de somn.

SPN este comun. Poate să apară până la 10% dintre oameni. Este mai frecvent la femei și crește odată cu vârsta. Cauza nu este cunoscută. Este posibil să aveți un risc mai mare dacă:
-Aveți un istoric familial al SPN
-Aveți boli de rinichi
-Au deficit de fier
-Luați un medicament pentru greață, convulsii, schizofrenie, depresie sau alergie
-Consumați alcool, cafea sau fumați
-Sunt însărcinată
-Aveți apnee în somn sau lipsiți de somn din orice motiv

SPN este de obicei diagnosticată de simptome. Tratamentul poate include corectarea unei probleme de bază, cum ar fi boli de rinichi, deficit de fier sau apnee în somn. Modificările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și evitarea nicotinei, alcoolului și cofeinei pot ajuta. De asemenea, sunt utilizate mai multe medicamente. Nu există tratament, dar simptomele pot fi de obicei controlate. Este important să știm că peste 80% dintre persoanele cu SPN au și MPTS. 

MPTS: Mișcări involuntare ale picioarelor în timpul somnului

MPTS se întâmplă în timpul somnului. Este mai frecvent decât SPN și poate apărea la până la 50% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani. MPTS poate provoca mișcări ușoare ale picioarelor care nu vă trezesc sau pot provoca mișcări severe care vă trezesc pe dvs. și pe partenerul dvs. de somn. La fel ca mioclonul de somn, MPTS ușor nu necesită tratament. Dacă MPTS este suficient de severă pentru a provoca pierderea somnului, somnolență în timpul zilei, modificări ale dispoziției și iritabilitate, se numește tulburare periodică a mișcării membrelor. 

Simptomele MPTS sunt mișcări necontrolate ale ambelor picioare. La fel ca SPN, mișcarea are loc la scurt timp după ce a adormit. Mișcarea tinde să apară în stadiul incipient al somnului. Acestea încep în degetele de la picioare și se deplasează la glezne, genunchi și șolduri. Aceste mișcări pot apărea la fiecare 5 până la 90 de secunde și pot dura de la 30 de minute la 2 ore în timpul somnului. În cazuri rare, pot exista și mișcări ale brațelor. 
Cauza MPTS nu este cunoscută, dar este probabil aceeași cu SPN. Factorii de risc pentru MPTS sunt similari cu SPN și tratamentele sunt, de asemenea, similare. O diferență este că poți avea MPTS fără să știi. Cu excepția cazului în care aveți un partener de somn care să vă spună despre asta, s-ar putea să vă plângeți doar de somnolență în timpul zilei, modificări ale dispoziției sau probleme de concentrare. Este posibil să aveți nevoie de un studiu de somn pentru a fi diagnosticat. 

Importanța unui somn sănătos

Pentru mioclonii de somn, SPN și MPTS, igiena somnului este o parte importantă a tratamentului și prevenirii. Igiena somnului este o combinație de modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă asigura un somn plin și odihnitor. Sunt obiceiuri bune de somn care includ:
Ore fixe de culcare și de trezire, inclusiv în weekend și în vacanțe
Șapte ore de somn în fiecare noapte
Evitați televizorul, computerul și telefonul înainte de culcare și păstrați televizorul și computerul în afara dormitorului dvs.
Păstrarea dormitorului liniștit, întunecat și confortabil
Stabilirea unei rutine relaxante de culcare
Evitați luminile puternice, cofeina, alcoolul, mesele copioase și prea multe lichide mai târziu seara și înainte de culcare.
Mâncați o dietă sănătoasă și faceți mișcare regulată 

Tipuri de Mioclonus cunoscute

Sub termenul umbrelă „mioclonus” - afecțiunea care provoacă scuturări sau zvâcniri în timpul somnului - există o serie de forme. Cauzele și efectele pentru fiecare sunt diferite, iar răspunsurile la fiecare pot varia foarte mult. Potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și AVC (NINDS), acestea sunt cele mai des descrise:

1. Mioclon de acțiune
„Caracterizat de scuturări musculare declanșate sau intensificate de mișcare voluntară sau chiar de intenția de a se mișca”, raportează NINDS. „Mioclonul de acțiune este cea mai invalidantă formă de mioclon și poate afecta brațele, picioarele, fața și chiar vocea. Acest tip de mioclon este adesea cauzat de leziuni ale creierului care rezultă din lipsa de oxigen și fluxul de sânge către creier atunci când respirația sau bătăile inimii sunt oprite temporar. ”

2. Mioclonul reflex cortical
Poate fi un tip de epilepsie, care provine din cortexul cerebral. „În acest tip de mioclonie, scuturările implică de obicei doar câțiva mușchi dintr-o parte a corpului, dar pot apărea și scuturări care implică mulți mușchi.”

3. Mioclonul esențial
Tinde să fie „stabil, fără a crește severitatea în timp”, spune NINDS, adăugând că mioclonul esențial „apare în absența epilepsiei sau a altor anomalii aparente din creier sau nervi”. Poate fi o tulburare moștenită, dar poate apărea și la întâmplare la persoanele fără antecedente familiale.

4. Mioclonul palatal
Apare pe una sau ambele părți ale părții din spate a acoperișului gurii (palatul moale) ca și contracții regulate, ritmice. Contracțiile mioclonice palatine pot fi însoțite de zvâcniri la alți mușchi, inclusiv la nivelul feței, limbii, gâtului și diafragmei. „Contracțiile sunt foarte rapide, apar de câte 150 de ori pe minut”, explică NINDS, „și pot persista în timpul somnului. Afecțiunea apare de obicei la adulți și poate dura la nesfârșit”. Poate apărea ca sunet de „clic” și poate provoca, de asemenea, dureri severe la unii oameni.

5. Epilepsia mioclonică progresivă (PME)
Se referă la un grup de boli caracterizate prin mioclonie, convulsii epileptice și alte simptome grave (de exemplu vorbirea sau mersul cu dificultate). „Aceste tulburări rare se agravează adesea în timp”, relatează NNDS, „și uneori sunt fatale”. PME a fost legată de o anomalie a genei care codifică proteina cistita B, care reglează enzimele care descompun alte proteine.

6. Mioclonul reflex reticular
Se crede că este o formă de epilepsie generalizată originară din trunchiul creierului, care se conectează la măduva spinării și controlează funcții vitale precum bătăile inimii și respirația. Mișcarea voluntară sau stimulii externi pot declanșa mioclonul reflex reticular.

7. Mioclonul sensibil la stimul
O varietate de surse - lumină, zgomot, mișcare - pot declanșa această formă de mioclon.

8. Mioclonul de somn
Poate apărea în primele faze ale somnului și poate fi sensibil la stimul. Mioclonul de somn poate să nu necesite tratament pentru unii, dar mioclonul „poate fi un simptom în tulburările de somn mai complexe și deranjante, precum sindromul picioarelor neliniștite”, spune NINDS. În acest caz este posibil să necesite tratament medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel