Probleme de memorie: vârsta, cel mai mare factor de risc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Batrâni
Batrâni

Persoanele în vârstă care suferă de probleme de cogniție ușoară ar putea avea un semn de o boală ireversibilă, precum boala alzheimer, sau doar o deficiență ușoară, care poate fi dată de diferite cauze. 

Persoanele cu deficiențe cognitive ușoare au probleme de gândire și de memorie, dar, de obicei, nu își dau seama de asta, deoarece astfel de probleme nu sunt suficient de grave pentru a le afecta activitățile zilnice. Cu toate acestea, deficiența cognitivă ușoară poate fi un semn precoce al bolii Alzheimer sau al altor forme de demență. Poate fi, de asemenea, un simptom al problemelor de somn, boli medicale, depresie sau un efect secundar al medicamentelor, potrivit sciencedaily.com.

Pentru a ajuta medicii să ofere îngrijiri neurologice de cea mai înaltă calitate, centrate pe pacienți, Academia Americană de Neurologie (AAN) recomandă medicilor să măsoare cât de des completează evaluările anuale ale persoanelor de peste 65 de ani pentru probleme de gândire și memorie. Aceste evaluări pentru testele anuale de screening cognitiv face parte dintr-un set de măsurare a calității AAN publicat în 18 septembrie 2019, numărul online al Neurology®, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

"Având în vedere că abilitățile de gândire sunt cel mai sensibil indicator al funcției creierului și pot fi testate rentabil, acest lucru creează o oportunitate enormă de a îmbunătăți îngrijirile neurologice", a spus autorul L. L. Foster, de la Universitartea din Utah din Salt Lake City și un partener al Academiei Americane de Neurologie.

"Academia Americana de Neurologie recomandă măsurarea screening-urilor cognitive anuale pentru toata lumea de peste 65 de ani, deoarece vârsta în sine este un factor de risc semnificativ pentru declinul cognitiv, iar afectarea cognitivă ușoară este tot mai prevalentă cu înaintarea în vârstă.

Măsura completează alte măsuri de calitate eliberate din trecut ale Academiei Americane de Neurologie pentru boala Parkinson,

scleroză multiplă și accident vascular cerebral și permite unui medic să îndeplinească măsura cu un test cognitiv recomandat periodic de trei minute."

Vârsta, cel mai mare factor de risc

Conform ghidului AAN din 2018 privind deficiența cognitivă ușoară, aproape 7% dintre persoanele trecute de vârsta de 60 de ani, la nivel mondial, au o deficiență cognitivă ușoară, în timp ce 38% dintre persoane au vârsta de 85 de ani au probleme și mai mari.

Noul set de măsurare a calității AAN recomandă medicilor să măsoare cât de des efectuează screeninguri anuale pentru a îmbunătăți recunoașterea deficienței cognitive ușoare și a permite o intervenție anterioară.

„Nu ne putem aștepta ca oamenii să raporteze propria lor memorie și probleme de gândire, deoarece ei nu pot recunoaște că au probleme sau nu le pot împărtăși cu medicii lor”, a spus Foster. „Evaluarile anuale nu vor ajuta numai la identificarea precoce a afectarii cognitive, dar, de asemenea, va ajuta medicii sa monitorizeze mai indeaproape posibila agravare a afecțiunii.

Noul set de măsurări afirmă că documentarea unei deficiențe cognitive ușoare în fișa medicală a unei persoane poate fi de neprețuit în alertarea altor medici și personal medical, astfel încât cea mai bună îngrijire să fie oferită acelui pacient.”

Diagnosticul precoce poate ajuta la identificarea formelor de deficiență cognitivă ușoară care pot fi reversibile, inclusiv cele cauzate de probleme de somn, depresie sau medicamente și poate duce la tratamente care pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane, cum ar fi corectarea pierderii auzului și evitarea izolării sociale.

Atunci când afectarea cognitivă ușoară nu este reversibilă și s-ar putea transforma în forme mai grave de demență precum boala Alzheimer.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel