Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului

Sonia Baciu |
Data publicării:
probioticele si eficienta pentru flora vaginala. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
probioticele si eficienta pentru flora vaginala. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION

Un microbiom vaginal sănătos crește șansele unui sarcinii sănătoase. Medicii recomandă amânarea FIV.

Importanța probioticelor și a menținerii bacteriilor ”bune” din organism este esențială în multe domenii ale sănătății. Microorganismele care se regăsesc în vagin pot avea un impact asupra sarcinii, precum și a altor aspecte legate de sănătate.

Cu toate acestea, îmbunătățirea microbiomului vaginal ar putea să nu fie la fel de simplă ca administrarea de probiotice, se arată într-un studiu citat de Medical News Today. Experții au împărtășit concluziile acestui studiu recent în cadrul unei reuniuni anuale a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie. 

Aceștia au constatat că tratamentul cu capsule vaginale de probiotice în rândul femeilor cu microbiom vaginal nefavorabil nu a îmbunătățit flora vaginală mai mult decât un placebo.

Importanța microbiomului vaginal

Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului notează că ”se numește microbiomul ansamblul tuturor microbilor, cum ar fi bacteriile, ciupercile, virușii și genele lor, care trăiesc în mod natural pe corpurile noastre și în interiorul nostru”.

Microbiomul oamenilor joacă un rol crucial în multe domenii ale sănătății. Microbiomul vaginal se referă la toate microorganismele din vagin. Componența microbiomului vaginal poate avea un impact asupra riscului de cancere ginecologice.

De asemenea, poate avea un impact asupra riscului de infecții cu transmitere sexuală. În cele din urmă, poate afecta, de asemenea, concepția și sarcina. Microorganismul Lactobacillus contribuie în mod obișnuit la un microbiom vaginal sănătos și ajută la protejarea organismului.

Medicii trebuie să ia în considerare sănătatea vaginală și cum să o îmbunătățească, inclusiv pentru cei care doresc un tratament împotriva infertilității, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).

Un microbiom vaginal sănătos poate crește șansele unei sarcini sănătoase. Cu toate acestea, modul în care se poate îmbunătăți cel mai bine microbiomul vaginal ar putea fi mai complicat decât simpla utilizare a probioticelor vaginale.

Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate

Probiotice: Nu sunt atât de eficiente pe cât sperau experții

Studiul a fost realizat aleatoriu, dublu-orb și controlat cu placebo, fapt care permite o mare obiectivitate și ajută la eliminarea riscului de părtinire. Cercetătorii au inclus 74 de persoane. Toate participantele fuseseră trimise pentru FIV și aveau microbiomul vaginal nefavorabil.

Cercetătorii au împărțit participantele în două grupuri: Unul a primit un placebo, iar celălalt a primit capsule probiotice vaginale care conțineau Lactobacillus. Cercetătorii au reevaluat microbiomul vaginal al participantelor după ce acestea au terminat tratamentul și după ce au avut următorul ciclu menstrual.

Autorii studiului nu au găsit diferențe semnificative între grupul de control și cel de intervenție. Cu toate acestea, mai mult de o treime (34,2%) dintre toate participantele au înregistrat îmbunătățiri ale calității microbiomului vaginal în decurs de 1-3 luni, indiferent dacă au primit un probiotic sau un placebo.

Yasser Diab, consultant ginecolog și obstetrician la Cadogan Clinic, care nu a fost implicat în acest studiu, a precizat pentru MNT că ”nu a existat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri - grupul lactobacili și grupul placebo”.

”Intervenția nu a inclus toate tulpinile de lactobacili implicați în influențarea rezultatelor fertilității. Sunt necesare studii mai detaliate pentru a stabili strategii terapeutice care să îmbunătățească rezultatele tratamentului pentru fertilitate în urma intervențiilor care vizează microbiomul vaginal”, a subliniat acesta, potrivit sursei menționate.

Limitările studiului și continuarea cercetărilor

În momentul prezentării concluziilor, autorii au remarcat câteva limitări. În primul rând capsulele de probiotice vaginale nu conțineau toate tulpinile de lactobacili care pot influența rezultatele fertilității. De asemenea, aceștia au remarcat faptul că categorisirea lor largă de profiluri scăzute, medii și ridicate ale microbiomului vaginal ar fi putut masca schimbări subtile.

Studiul nu neagă importanța sănătății vaginale. Cu toate acestea, deschide întrebări despre cum să abordăm cel mai bine sănătatea vaginală, în special atunci când lucrăm pentru a obține microbiomul vaginal optim înainte de tratamentele de infertilitate.

În plus, rezultatele pot influența și mai mult recomandările viitoare înainte de FIV, concret, se sugerează amânarea acestei proceduri până la o îmbunătățire a florei vaginale.

Vezi și: Irina Petrea, Supernanny, despre boala sa: Am fost foarte furioasă. Era peste puterile mele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel