Toată lumea știe despre iaurt că este bun pentru digestie și conține probiotice, dar iaurtul nu este singurul. Există multe alimente care ajută la echilibrarea florei intestinale și la îmbunătățirea funcției imune - importante în acest sezon al virusurilor.
Consolidarea imunității din interior este un pas important pentru a preveni bolile. Atunci când sistemul imunitar este puternic, sănătos și funcționează optim, corpul lucrează pentru a combate bolile, iar consumul de alimente care conțin în mod natural probiotice vă poate ajuta.
Ce sunt probioticele
Probioticele sunt bacterii vii, benefice, prezente în tractul digestiv. Probioticele sunt adesea denumite bacterii „bune” sau „prietenoase” în intestin, deoarece ajută organismul în digestie adecvată, detoxifiere, sprijin imunitar, producerea de energie și alte funcții importante.
Cuvântul „probiotice” înseamnă literal „pentru viață”. Prefixul „pro” este derivat din prepoziția latină care înseamnă „pentru”. „Biotic” este un cuvânt grecesc care înseamnă „viață”.
Cum cresc probioticele funcția imună
Tractul digestiv este unul dintre cele mai mari sisteme imune de combatere a bolilor din corp. Bacteriile benefice din colon îmbunătățesc producția de celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor. În plus, probioticele produc o barieră, ca un scut protector, împiedicând bacteriile dăunătoare să se atașeze și să fie absorbite de pereții colonului. Așadar, nu este de mirare că un tract gastrointestinal sănătos (sistemul digestiv) bogat în probiotice afectează foarte mult capacitatea noastră de a îndepărta bolile.
Ce afectează echilibrul bacteriilor bune-rele din organism
Stresul emoțional cronic, o dietă săracă și toxinele din mediu, cum ar fi clorul din apă și alte substanțe chimice pe care le respirați sau le ingerați, pot slăbi sistemul imunitar, făcându-vă susceptibil la boli. Dacă luați antibiotice eliberate pe bază de prescripție medicală pentru orice infecție, este deosebit de important să reintroduceți probiotice care îmbunătățesc sănătatea înapoi în sistem pentru a spori funcția imunitară. Când luați antibiotice, acestea nu ucid numai bacteriile dăunătoare, care cauzează boli, ci ucid și bacteriile bune din tractul gastro-intestinal.
Iată o listă cu 8 alimente care sunt cele mai bogate în probiotice
Varza este o sursă excelentă de vitamina C. Într-un studiu finlandez, managerul cercetării, dr. Eeva-Liisa Ryhanen, spune: „Am descoperit că varza fermentată ar putea fi mai sănătoasă decât varza crudă sau gătită, în special pentru combaterea cancerului”.
Kimchi este un fel de mâncare tradițional coreean, care se prepară prin fermentarea verzei, ceapă verde, ridiche și a altor legume și condimente folosind aceeași metodă ca varza acră.
Oțetul de mere, nepasteurizat, organic este apreciat ca un remediu casnic și tonic pentru sănătate, datorită proprietăților sale medicinale. Încorporați zilnic acest oțet versatil, bogat în probiotice, adăugându-l în apă și consumându-l înainte de mese, folosiți-l în rețete de marinată, sosuri de salată, sosuri, ketchup și condimentați verdele gătit.
Kefirul este popular în țările scandinave, într-o mare parte din Europa, și câștigă atenția în SUA. Este un produs lactat fermentat, care conține culturi vii, probiotice. Se face adăugând lapte sau un înlocuitor de lapte la boabele de chefir. Amestecul este apoi fermentat. Produsul final este o băutură fără lactoză. Kefirul este mai subțire decât iaurtul și se consumă ca băutură, adesea în smoothie-uri. Este disponibil în magazinele alimentare sau vă puteți face propriile. Zeama este, de asemenea, o opțiune excelentă.
Kombucha este o băutură acidulată, fermentată, preparată de obicei cu ceai negru. Un starter scoby este o necesitate atunci când faceți kombucha. Scoby este un acronim pentru o cultură simbolică de bacterii și drojdie. Conceptul este similar cu cel al oțetului și este esențial pentru procesul de fermentare.
Supa Miso este un element esențial al bucătăriei japoneze și este servită în restaurante japoneze populare de pretutindeni. Supa se face folosind pastă de miso, un condiment bogat în probiotice realizat de obicei din fermentarea unui amestec de soia, orz sau orez brun și sare cu ciuperca, koji.
Tempehul este o mâncare tradițională indoneziană care este făcută din soia gătită și fermentată, formată într-un tort. Tempehul conține la fel de multe proteine ca și carnea de vită și este astfel favorizat în bucătăria vegetariană din întreaga lume. Când achiziționați produse din soia, alegeți produse organice, care nu sunt modificate genetic.
Iaurtul se face prin încălzirea laptelui, permițându-i să se răcească și apoi adăugându-se într-o cultură de iaurt. Se poate folosi și lapte vegetal. Cea mai recentă tendință în iaurt folosește lapte de cocos. Fermentarea bacteriană conferă culturi vii, active în iaurt. Din păcate, multe iaurturi conțin cantități mari de zahăr, ceea ce anulează beneficiile probioticelor pe care le pot conține. Zahărul alimentează bacteriile dăunătoare (ciuperci/ Candida) din intestin. Pentru ca iaurtul să fie cu adevărat un aliment bogat în probiotice, care îmbunătățește sănătatea, cel mai bine este să faceți propriul iaurt din lapte crud, nepasteurizat și să îl îndulciți cu stevia în loc de zahăr rafinat. Dar dacă cumpărați, verificați etichetele și alegeți soiurile cu conținut scăzut de zahăr și cele care conțin lactobacillis acidophilus și alte tulpini active, active.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.