Perioada pandemiei a mutat mare parte din activități în mediul online, de la cursuri sau serviciul de birou, până la consultațiile medicale sau expozițiile de artă.
Cât privește acest din urmă aspect, este cunoscut faptul că arta ne influențează starea mentală. Un studiu publicat în Frontiers in Psychology a descoperit că până și o scurtă vizionare de artă online ne poate îmbunătăți starea de spirit prin experiențe cognitiv-emoționale.
Participanții la acest studiu au fost rugați să exploreze expoziții online fie a unei picturii de Claude Monet, fie a unei expoziții de tradiții culinare japoneze. După incursiunea online, aceștia au raportat o îmbunătățire a sănătății mintale, dar și o reducere a stărilor negative cu doar câteva minute de implicare.
Cercetătorii susțin că rezultatele lor sunt de bun augur pentru a face beneficiile artei mai accesibile publicului în ceea ce privește impactul pozitiv asupra sănătății mintale, notează VeryWellMind.
Doar 5 minute de artă vă pot ajuta creierul
Acest studiu a constatat că persoanele care privesc arta în format digital, chiar și pentru doar 5 minute, experimentează aceleași efecte pozitive ca și vizionarea artei în persoană, inclusiv o reducere a stării de spirit negative, a singurătății și a anxietății.
Cercetătorii remarcă faptul că un astfel de angajament cultural poate oferi posibilitatea de a regla stările de spirit, contribuind la alte efecte pozitive pentru participanții care privesc din ce în ce mai mult arta în format digital de la începutul pandemiei Covid19.
Aceste rezultate ale cercetării se aliniază bine cu studiile anterioare, care au constatat că vizionarea naturii ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale a participanților. Acest studiu a avut limitări, cum ar fi dimensiunea relativ mică a eșantionului și constatările care s-au bazat pe auto-raportarea participanților.
Beneficiile artei se extind la spațiile virtuale
Julia M. Chamberlain, consilier licențiat în sănătate mintală, specializat în terapie holistică, sprijin familial și tulburări de anxietate, susține că oamenii trebuie să creadă faptul că ”privitul artei, fie în mod digital, fie în mod tradițional, are un impact pozitiv asupra sănătății mintale și a bunăstării, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit negative și scăderea anxietății”.
Mai mult, Chamberlain explică faptul că ”deși acesta a fost un studiu mic, incluzând doar 84 de participanți, se bazează pe un concept stabilit că privitul la artă îmbunătățește starea de bine. Studiul examinează dacă indivizii pot sau nu să obțină unele dintre aceste beneficii într-un cadru virtual, iar datele arată că da”.
Potrivit lui Chamberlain, aceste constatări sunt în concordanță cu cercetările anterioare privind impactul vizionării artei asupra sănătății mintale, dar se traduc într-un cadru virtual. ”Acest lucru este important, deoarece crește accesul la un instrument potențial valoros în căutarea stării de bine”, spune ea.
Totodată, mai afirmă Chamberlain, rezultatul acestui studiu arată că vizionarea unei expoziții online ar putea fi un instrument excelent pentru persoanele din mediul rural, din spitale sau care din varii motive nu pot ajunge la o expoziție fizică pentru a avea acces la artă, dar mai ales pentru a favoriza bunăstarea mentală.
”Este important de reținut că unele opere de artă au subiecte controversate, iar unele opere de artă istorice pot avea chiar un conținut insensibil sau ofensator pentru unii spectatori. Este important să examinăm modul în care vizionarea acestui tip de artă ar putea avea un impact asupra sănătății mintale, mai ales dacă subiectul declanșează un răspuns traumatic la privitor”, a mai spus aceasta, subliniind că un astfel de instrument este important, dar poate, în același timp, să nu aibă același efect asupra fiecăruia dintre privitori.
Arta accesibilă, pasul spre îmbunătățirea sănătății mintale
Anna Boyd, consilier profesional licențiat la Mindpath Health, explică de ce în cabinetele medicilor pediatrii pereții sunt plini de ilustrații amuzante, în culori vii. ”Cercetările continuă să susțină ideea că vizionarea și experimentarea artei deține capacitatea de a reduce sentimentele de singurătate și de a combate simptomele depresive.
Acest studiu explorează dacă experiența vizionării artei poate deține aceeași putere chiar dacă o poți experimenta doar în format digital. Accesibilitatea este mai disponibilă ca niciodată, iar artiștii din întreaga lume găsesc noi modalități de a împărtăși, colabora și prezenta lucrările lor”, mai spune Boyd.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.