Primul transplant osos cu alogrefă osoasă umană conservată, la Suceava

Dana Lascu |
Data publicării:
Operație de transplant
Operație de transplant

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Suceava a fost realizat primul transplant de os, folosindu-se în premieră alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Țesuturi de la Psitalul Colentina din București. Pacientul a fost externat, fără icio complicație, la o săptămână de la intervenție.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Suceava a fost realizat primul transplant de os, pentru care s-a folosit, în premieră, o alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Țesuturi, a anunțat miercuri, șeful Secției de Ortopedie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac.

Intervenția chirurgicală în premieră a fost realizată pentru o fractură pe un os tumoral la tibie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, iar alogrefa osoasă umană conservată a fost importată de la Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina din București.

O fractură din care lipseau 10 centimetri de os

Pacientul operat a suferit, în urma unei căzături, o fractură de platou tibial în zona genunchiului, iar radiografia a evidențiat o absență osoasă pe o distanță de 10 centimetri.

„S-au făcut investigații multiple, examen tomografic simplu și 3D, care a pus în evidență o formațiune tumorală și au început coordonările cu Banca de Țesuturi. Operația a fost un succes, a durat cam două ore și jumătate (...) S-a excizat tumora în totalitate, s-a grefat cu bucăți din capete femurale și ulterior s-au pus două plăci, una pe interior și una pe exterior, din titan, astfel încât genunchiul s-a stabilizat complet, urmând, sigur, o scurtă imobilizare de trei săptămâni și recuperare chineto-terapică activă", a spus dr. Bandac, citat de Agerpres.

Pacientul a fost externat marți, în stare bună, fără niciun fel de probleme, la mai puțin de o săptămână de la intervenție.

Singurul spital din zonă acreditat pentru transplant

În opinia medicului citat, este foarte important pentru spitalul sucevean, dar și pentru regiune, că SJU Suceava este singurul spital din Moldova, unde secția de Ortopedie și secția ATI sunt acreditate pentru efectuarea de transplant de organe și țesuturi, Secția de Ortopedie intrând în acest program național în 2016.

„A fost o ascensiune și o bătălie, pentru că este foarte greu să fii acreditat să faci transplant de țesuturi, în speță țesut osos și ligamentar sau tendinos", subliniind că un rol important în a se ajunge la realizarea acestor proceduri în SJU Suceava l-a avut vicepreședintele Agenției Naționale de Transplant și responsabilul Băncii de Țesuturi de la Spitalul Colentina, dr. Andrei Nica, dar și managerul spitalului, Vasile Rîmbu, care a asigurat logistica.

Bandac a spus că acreditarea a fost obținută în decembrie 2015, iar din noiembrie 2016 a fost și finanțat acest program și au început recoltările de capete femurale - opt în prima lună - ce se recoltează la protezele de șold, se prelucrează și se trimit la Banca de Țesuturi.

Nu doar receptori, ci și donatori

Totodată, la Suceava s-au făcut și primele două autotransplanturi ligamentare și osoase.

„Noi suntem nu numai receptori, ci și donatori. Noi trebuie să donăm de la pacientul viu țesut osos, care se aruncă în mod normal în timpul protezării, după o fractură de col femural sau o coxartroză, se prelucreză la noi, se investighează acel pacient ca să nu existe dubii cu privire la posibilitatea reinfectării unui pacient cu o infecție hepatică sau cu HIV. Se fac probe extrem de costisitoare", a spus Bandac.

În anul 2017, din cauza lipsei de finanțare, s-au făcut doar șapte recoltări, dar s-au efectuat 40 de autotransplanturi și alte 38 în 2018, dar s-au efectuat 15 proceduri de recoltare, a mai spus medicul.

Autotransplantul osos se folosește în principal pentru leziunile osoase ce necesită o cantitate mică de grefă, iar autotransplantul ligamentar presupune înlocuirea ligamentului rupt cu un altul ce este recoltat de la același pacient, mai notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel