Primul transplant de ficat de porc la om, un pas spre viitorul xenotransplanturilor

Monika Baciu |
Data publicării:
ficat - FOTO: Freepik@murilosantiagodev
ficat - FOTO: Freepik@murilosantiagodev

Primul transplant de ficat de porc la om, realizat în China, marchează un progres major în domeniul xenotransplanturilor. Medicii au implantat un ficat de la un porc modificat genetic într-un pacient aflat în moarte cerebrală, demonstrând că organul poate funcționa temporar în corpul uman. Deși intervenția nu reprezintă încă o soluție definitivă, specialiștii consideră că aceasta ar putea deveni o alternativă viabilă pentru pacienții care așteaptă un transplant hepatic.

Medicii chinezi au anunțat miercuri că au efectuat pentru prima dată un transplant de ficat de la un porc modificat genetic într-un pacient aflat în moarte cerebrală. Operația, realizată la Universitatea Medicală Militară a Patra din Xi'an, China, reprezintă un progres important în domeniul transplanturilor și ar putea oferi o soluție salvatoare pentru pacienții care așteaptă un donator uman.

Deși în ultimii ani au existat transplanturi de rinichi și inimi de porc la pacienți vii în Statele Unite, ficatul a fost considerat mult mai dificil de utilizat în acest scop. Cu toate acestea, cererea uriașă de transplanturi hepatice a determinat cercetătorii să exploreze posibilitatea folosirii ficatului de porc ca soluție temporară pentru pacienții în stare gravă.

Un "organ punte" pentru pacienți în așteptarea unui transplant uman

Potrivit studiului publicat în revista Nature, ficatul utilizat a provenit de la un porc miniatural cu șase gene modificate pentru a-i spori compatibilitatea cu organismul uman. Intervenția a avut loc pe 10 martie 2024, pacientul păstrându-și ficatul original și primind transplantul ca un "organ punte" menit să susțină funcțiile hepatice până la identificarea unui donator uman.

Timp de 10 zile, echipa medicală a monitorizat fluxul sanguin, producția de bilă, răspunsul imun și alte funcții esențiale ale organului transplantat.

"Ficatul a funcționat foarte bine și a secretat bilă fără probleme, precum și proteina esențială albumină. Este o realizare importantă care ar putea ajuta pacienții cu afecțiuni hepatice în viitor", a declarat Lin Wang, coautor al studiului, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Medical Xpress.

Familia pacientului a decis să întrerupă studiul după 10 zile, medicii subliniind că au respectat toate normele etice impuse.

Primul transplant de ficat de porc la om, un pas spre viitorul xenotransplanturilor - FOTO: Freepik@eranicle

Limitări și pași următori

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că transplanturile de ficat sunt mult mai complexe decât cele de inimă, deoarece acest organ îndeplinește multiple funcții esențiale, precum filtrarea sângelui, metabolizarea medicamentelor și producerea bilei.

Profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford, a apreciat rezultatele ca fiind "valoroase și impresionante", dar a subliniat că acestea "nu reprezintă, cel puțin pe termen scurt, o alternativă la transplanturile de la donatori umani".

Lin Wang a recunoscut că mai sunt necesare cercetări suplimentare.

"Ficatul de porc a produs cantități mult mai mici de bilă și albumină decât un ficat uman. Avem nevoie de studii pe perioade mai lungi", a spus prof. Lin Wang.

Următorul pas al echipei din Xi’an este testarea transplantului hepatic de la porc la un pacient viu.

Colaborare internațională și perspective de viitor

China și Statele Unite colaborează strâns în acest domeniu.

"Ca să fiu sincer, am învățat foarte mult din cercetările realizate de medicii americani", a recunoscut Lin Wang.

În 2023, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au conectat un ficat de porc la un pacient aflat în moarte cerebrală, dar fără a-l transplanta în corp.

Deși primele două transplanturi de inimă de porc la pacienți umani din SUA s-au soldat cu decesul acestora, experimentele continuă. Totuși, un alt pacient, Towana Looney, în vârstă de 53 de ani, din Alabama, a reușit să supraviețuiască după un transplant de rinichi de porc realizat pe 25 noiembrie 2024.

Xenotransplanturile rămân o direcție promițătoare în medicină, iar cercetătorii speră că, în viitor, organele modificate genetic vor deveni o soluție viabilă pentru pacienții aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel