Spitalul are 14 paturi pentru internări de zi - oncologie şi 18 paturi pentru îngrijiri paliative, investiţia totală ridicându-se la peste un milion de euro.
"Acesta este singurul spital pe paliaţie, o zonă care este foarte slab acoperită şi care trebuie extinsă, deoarece oamenii au nevoie de astfel de servicii. M-am întâlnit cu oamenii care au construit acest spital şi nu am făcut altceva decât ceea ce trebuie să facă un conducător al comunităţii, adică să-i îndrume, să-i sprijine şi să le dea curaj să meargă mai departe în momentele în care se gândeau să renunţe, în momentele de cumpănă, de îndoieli. Îi voi susţine în continuare, pentru că mai au proiecte şi trebuie să întregim această pleiadă a serviciilor medicale zona noastră", a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.
Edilul-şef a afirmat că în perioada următoare primăria va construi un spital de îngrijiri paliative.
Directorul medical al noului spital, Vladimir Poroch, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, a mulţumit autorităţilor pentru sprijin şi a vorbit despre necesitatea extinderii sectorului de îngrijiri paliative, acoperit în ţara noastră doar în proporţie de 10%.
Abordare de tip holistic
"Mă bucură foarte mult interesul autorităţilor locale pentru dezvoltarea acestui pilon. (...) Toată lumea ştie că în îngrijirea paliativă abordarea este de tip holistic. Ne interesează atât planul fizic, dar în aceeaşi măsură planul social, psiho-emoţional şi spiritual al nevoilor acestor pacienţi care sunt îngrijiţi aici şi sunt îngrijiţi bine, mulţumită corpului medical din acest spital. Avem privilegiul nu atât să ne urmăm o profesie, cât să ne îndeplinim şi o misiune umană, aceea de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie", a spus Vladimir Poroch.
Noul spital a avut parte de slujb de sfinţire
Slujba de sfinţire a noii unităţi medicale a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Huşilor, Ignatie. Acesta a vorbit despre misiunea cadrelor medicale şi a subliniat că este important ca oamenii să se poarte şi în restul timpului cu aceeaşi grijă cu care se comportă în preajma unui bolnav, amintind că apropierea de credinţă nu trebuie să existe doar în momentele de boală.
"Mă gândesc la cât sunt de dedicaţi aceşti doctori fără de arginţi. (...) Din nefericire, am întâlnit situaţii excepţionale, nu curente, în care, mergând prin spitalele noastre, m-a dezamăgit comportamentul medicilor sau al asistenţilor, care nu se raportează întotdeauna cu deschidere şi cu dragoste la cei aflaţi în suferinţă, pentru că jumătate din vindecarea unui bolnav cere la modul imperios grijă din partea cadrului medical. Aici este un spital de îngrijiri paliative. Ar trebui să luăm aminte cum ne comportăm faţă de cineva despre care aflăm că este bolnav de o boală incurabilă. Dintr-odată suntem foarte atenţi la gesturi, la vorbe, la felul în care interacţionăm cu persoana respectivă, cu atât mai mult dacă face parte din universul vieţii noastre. Suntem atenţi, grijulii, nu ne mai pierdem în tot ce este nesemnificativ şi ne urâţeşte pe noi, ca oameni. Să ne gândim că poate aşa ar trebui să ne comportăm mereu, şi nu doar când avem de-a face cu persoane bolnave", a afirmat în predica sa episcopul Huşilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.