Primul simptom de stenoza aortică. Dr. Rodica Niculescu: Pur și simplu fac angină. Sunt pacienți care au doar amețeli

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
stenoza aortica - Foto: Freepik @krakenimages.com @LaRufi
stenoza aortica - Foto: Freepik @krakenimages.com @LaRufi

Cum ajung pacienții cu stenoza aortică la medic. Acestea sunt primele simptome. Mulți se prezintă la medic cu acest simptom și află că au probleme cu inima.

Stenoza aortică este o afecțiune medicală caracterizată prin îngustarea anormală a valvei aortice din inimă. Valvele inimii sunt responsabile pentru direcționarea fluxului sanguin într-o singură direcție prin inimă, iar valvele aortice controlează fluxul de sânge de la ventriculul stâng al inimii în artera aortică, care duce sângele oxigenat către restul corpului.

Stenoza aortică poate fi cauzată de diferite condiții, cum ar fi îmbătrânirea, depunerea de calciu pe valvele aortice (în special la persoanele mai în vârstă), anomalii congenitale ale valvei aortice.

Este important ca stenoza aortică să fie diagnosticată și tratată corespunzător de către medici specializați în cardiologie pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi insuficiența cardiacă sau aritmiile severe.

"De regulă, pacienții noștri au sincope, au dureri precordiale. 

Ca simptomatologie, se prezintă la medicul cardiolog pentru sincopă cel mai repede. Leșină, își pierd conștiență, prin fluxul prea mic de sânge care ajunge la creier.

Și sigur că în anumite condiții de efort se poate instala chiar această pierdere de conștiență sau pur și simplu au dureri anginoase tot prin cantitatea mică de sânge care ajunge la nivelul arterelor coronare. 

Pur și simplu fac angină, durere precordială.

Dacă mai au și niște leziuni coronariene, cu atât mai mult se intensifică această suferință.

Sunt pacienți care au doar amețeli, pentru care se prezintă la medic și încetul cu încetul se ajunge, prin evaluări succesive, ecografia de cord fiind cea care pune diagnosticul cu adevărat și care îl îndreaptă către un tratament", a declarat Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

De regulă, tratamentul poate fi chirurgical clasic, poate fi mini-invaziv, printre două coaste, cu schimbare a valvei propriu-zise, sau acest tratament TAVI, care începe să câștige din ce în ce mai mult teren și să fie cât mai bine oferit pacienților noștri.

Când valvele aortice devin înguste, inima trebuie să pompeze mai puternic pentru a forța sângele să treacă prin această îngustare. Aceasta poate duce la o serie de simptome și complicații, inclusiv:

- Oboseală excesivă sau lipsa de energie

- Dispnee (dificultate de respirație) în timpul activității fizice sau chiar în repaus

- Leșin sau amețeli

- Palpitații cardiace sau senzație de bătăi neregulate ale inimii

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel