Primul simptom de AVC. Apare la vârste din ce în ce mai mici, chiar sub 30 de ani. Ciuhodaru: ASTA îți poate salva viața!

AVC - Foto: Freepik @highendgraphics
AVC - Foto: Freepik @highendgraphics

Cum recunoști un AVC și ce trebuie să știți să faceți. Simptomele unui AVC și cum îl poți preveni. Apare la vârste din ce în ce mai mici, chiar sub 30 de ani. 7 lucruri esențiale care vă pot salva viața.

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și spune că "1 din 4 români de peste 25 de ani va dezvolta un AVC pe parcursul vieții".

Cum recunoști un AVC și ce trebuie să știți / să faceți

Foto: Freepik @alex79zpua

"Mortalitatea AVC-ului în România a ajuns de două ori mai mare față de media europeană.

Toți ar trebui să știm asta. Primele simptome ale AVC. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine. Poate la viitoarele ore de educație pentru sănătate predate chiar la școală (așa cum prevede proiectul meu de lege).

F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Toți ar trebui să știm asta.

Rețineți!

1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani)! Nu mai este apanajul vârstelor înaintate. Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).

2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.

Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

Cum îl poți preveni. 7 lucruri esențiale care vă pot salva viața

- Renunțați la fumat

- Dormiți suficient

- Mâncați sănătos

- Faceți mișcare

- Control medical periodic

- Tratați corect diabetul, bolile de inimă și depresia

- Atenție la excesul de alcool.

Atenție!

1. AVC face prea multe victime în România.

2. Peste 60.000 de români sunt diagnosticați anual cu AVC

3. 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane cu AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidiană

4. Doar 1 din 3 pacienți ajung să se recupereze complet

Diagnosticut și tratatamentul făcut în timp util (!!!) influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel