Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Primul simptom al osteoporozei - Foto: Freepik @prostock-studio
Primul simptom al osteoporozei - Foto: Freepik @prostock-studio

Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase și fragilitatea oaselor, ceea ce crește riscul de fracturi.

De obicei, osteoporoza este o afecțiune silențioasă, care nu produce simptome evidente în stadiile incipiente. Cu toate acestea, există anumite semne și simptome care pot apărea pe măsură ce boala progresează.

"Pacienții cu osteoporoză vin la reumatolog atunci când începe să îi doară spatele și când au apărut fracturile vertebrale", ne-a spus Cătălin Codreanu, medic reumatolog și președinte al Societății Române de Reumatologie.

Alte semne ale osteoporozei sunt:

- Apariția fracturilor

Cele mai comune tipuri de fracturi asociate osteoporozei sunt cele ale oaselor de la șold, coloana vertebrală și încheieturile mâinilor.

- Durere în zona spatelui, a gâtului sau în alte părți ale corpului

- Reducerea înălțimii

- Deformări osoase, cum ar fi curbarea coloanei vertebrale

- Slăbiciune musculară

"Mai puțin de una din cinci cazuri de osteoporoză sunt diagnosticate, iar din cele diagnosticate, mai puțin de unul din trei primesc tratament"

 

"În primul rând, cred că trebuie să subliniem faptul că osteoporoza și dacă m-aș referi la cea de postmenopauză, dacă ne uităm așa, în lume, sunt cam peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză de postmenopauză. 

Dar trebuie să mai adăugăm niște cifre. Mai puțin de una din cinci sunt diagnosticate, iar din cele diagnosticate, mai puțin de unul din trei primesc tratament. 

Și în cazul super fericit în care primesc tratament, dacă le monitorizăm, constatăm că undeva la șase luni, aproape jumătate sau mai mult de jumătate din ele nu mai sunt pe tratament. 

Ceea ce înseamnă că, deși este o problemă de sănătate publică, deși este o prioritate de sănătate publică, osteoporoza rămâne o boală sub-diagnosticată și sub-tratată și dacă mergem cu analizele chiar mai departe, un lucru și mai important este cel denumit cam așa: există o prăpastie sau o linie întreruptă între persoanele eligibile pentru tratament, deci cele care ar trebui să primească tratament și cele care primesc tratament, ceea ce înseamnă că profesioniștii din sănătate au foarte mult de lucrat", a declarat Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, medic endocrinolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Prevenție înseamnă 2 lucruri

"Și prevenție înseamnă două lucruri.

Înseamnă, pe de-o parte, prevenție primară, adică de a evita apariția primei fracturi osteoporotice. Și acest lucru putem să îl facem identificând persoanele care sunt la risc, încercând să depistăm acei factori de risc care predispun la apariția fracturii. 

Și a doua categorie de prevenție este prevenția secundară, adică odată apărută o fractură care reprezintă de fapt cel mai important factor de risc pentru apariția altor fracturi. Să diagnosticăm și să instituim terapie în așa fel încât să facem prevenția secundară, respectiv a apariției fracturilor ulterioare.

Noi, la endocrinologie ne întâlnim cu foarte multe situații de osteoporoză, pentru că cea despre care vorbeam inițial, osteoporoza de posmenopauză și osteoporoza de vârstă sunt cauze, să zic așa, ale osteoporozei primare, dar în afară de această categorie de osteoporoză sunt așa-numitele cauze secundare de osteoporoză.

Și aici lista este foarte lungă", ne-a mai spus Cătălina Poiană.

Care sunt cauzele endocrine ale osteoporozei

 

"Nu pot, ca endocrinolog, să încep cu altceva decât cu cauzele endocrine.

Și sunt foarte multe boli ca din endocrinologie, care pot să vină după ele cu osteoporoză:

- acromegalia, despre care cu toții ne gândeam că fiind oasele mai mari sunt și mai rezistente. Nu! Riscul de fractură e crescut în acromegalie

- diabetul zaharat. Și aici lucrurile sunt și mai interesante pentru că dacă în diabetul zaharat tip 1 densitatea minerală osoasă este scăzută, dar riscul fracturilor e mai mare decât ne-am așteptat doar prin scăderea densității minerale osoase, în diabetul zaharat tip 2, care este de departe majoritatea diabetului, tipului de diabet zaharat riscul fractural este crescut în condițiile în care densitatea minerală osoasă nu este scăzută, poate să nu fie scăzută.

Și atunci este unul din exemplele pe care vi le spuneam în care calitatea osului este profund alterată. 

- Alte cazuri de boli endocrine sunt hipogonadismul, indiferent că este hipogonadotrop, deci este o cauză la nivel hipotalamo-hipofizar sau este hipergonadotrop, este o cauză la nivelul ovarului

- hiperproactnemia și acest lucru iar înseamnă o serie întreagă de boli, pentru că sunt foarte multe medicamente care pot să crească prolactina

- hipertiroidismul

- sindromul Cushing, respectiv excesul endogen de cortizol

- hiperparatroidismul primar

- obezitatea

E o listă întreagă de boli endocrine", a conchis medicul Cătălina Poiană.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel