Primul semn care prevestește un AVC. Mulți îl ignoră. Pandrea: Dacă nu cedează la nimic, e bine să te alarmezi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Primul semn care prevestește un AVC - Foto: Freepick @rawpixel.com
Primul semn care prevestește un AVC - Foto: Freepick @rawpixel.com

Semnele care pot prevesti un AVC pot fi ușor confundate. La ce trebuie să fim foarte atenți.

Semnele care pot prevesti un AVC sunt ușor confundate. Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Semnul care prevestește un AVC

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt semnele care anunță instalarea AVC și ce trebuie făcut pentru ca viața pacientului cu AVC să nu fie pusă în pericol.

”Cel mai frecvent semn, cred, premonitoriu de accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral este durerea de cap, aceea rebelă, care nu cedează la nimic e un factor de alarmă. Acesta e cel mai nespecific și de natură mai puțin alarmant care să te trimită la doctor, dar alterarea funcției motorii în orice segment al corpului, că e membru superior, inferior, că e numai mâna, gamba, toate acestea trebuie să fie semnale de alarmă. 

Sanador

Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, chiar și, uneori, vederea brusc alterată, nu mai vezi, e în ceață, e bine să te alarmezi. Noi, la Urgență avem o filozofie: mai bine omul să te deranjeze și să nu fie nimic, decât să nu te deranjeze și să îl aduci într-o stare critică”, a explicat dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

Accidentul vascular cerebral, cauze și factori de risc

Potrivit medicului, există două tipuri de AVC, catalogate după mecanismul de producere. Ele se produc fie prin ocluzia, astuparea unui vas de tip arterial la nivelul cerebral, acesta fiind AVC ischemic, fie prin crearea unei breșe la nivelul sistemului vascular, adică AVC hemoragic și este însoțit de inundarea cu sânge a țesutului cerebral.

Factorii care pot crește riscul de AVC sunt:

Factorii legați de stilul de viață:

- obezitate sau supraponderabilitate

- sedentarismul

- consumul în exces de alcool/

Factorii medicali:

- hipertensiune

- fumat sau fumat pasiv

- colesterol crescut

- diabet

- apnee obstructivă în somn

- istoric medical de AVC, infarct de miocard

- infecția cu Covid-19.

Alți factori asociați cu riscul crescut de AVC pot fi

- vârsta, cei peste 55 de ani au un risc mai crescut decât tinerii

- genul, bărbații au un risc mai crescut decât femeile, în timp ce acestea din urmă dacă sunt mai în vârstă pot suferi de AVC, mai mult, pot avea un risc de decese mai mare în comparație cu bărbații de aceeași vârstă

- hormonii. Folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.

Vezi și: Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

Tratamentul de urgență în cazul accidentului vascular cerebral

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR a explicat în exclusivitate la DC Medical în ce constă tratamentul și în cât timp trebuie administrat de la instalarea afecțiunii. 

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

”Tratamentele de urgență pentru accidentele vasculare cerebrale au înregistrat progrese mari în ultimii 20 de ani. Pe vremuri, prognosticul accidentului vascular cerebral depindea de tratament și de baftă, de destin. De ceva timp încoace, lucrurile sunt într-un progres mare și există tratamente invazive și incisive care cresc mult calitatea vieții și prognosticul și speranța de viață, cu condiția, să existe o fereastră de siguranță, adică omul să ajungă cât mai repede într-o facilitate adecvată. 

Vezi și: Durerile de picioare, tratament simplu. Un singur gest îți poate îmbunătăți starea

Dacă ne referim la accidentul vascular cerebral ischemic, variantele sunt două și se completează uneori, alteori depind de fereastră. Unul se aplică într-o fereastră mai scurtă de timp, iar cu celălalt se poate interveni într-o perioadă de timp mai lungă de la debutul simptomelor. Este vorba de administrarea substanțelor trombolitice, adică tromboliza intravenoasă sau intraarterială care, de fapt, are dorința de a dezorganiza obstacolul care astupă vasul, de a dizolva cheagul respectiv. Uneori e vorba de plăci, de ateromi sau alte tipuri de obstacole.

Administrarea substanțelor trombolitice este recomandată într-o fereastră de până la 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Are niște limitări, în sensul în care nu se poate administra la toți pacienți și nu se poate administra la cei cu risc hemoragic major. Asta înseamnă că nu trebuie să faci mai mult rău decât bine cu această substanță”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR.

Vezi mai multe în VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel