Primul semn că urmează să faci AVC. Mulți îl ignoră. Dr. Cristian Pandrea: E semnul premonitoriu

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
AVC - Foto: Freepik @user21084936
AVC - Foto: Freepik @user21084936

Primul semn al unui AVC care îți poate salva viața. Nu îl ignora! 4 din 10 vieți ar putea fi salvate dacă s-ar face asta.

Accidentul vascular cerebral prezintă un risc ridicat de deces, iar supraviețuitorii pot suferi pierderea vederii și/sau a vorbirii, paralizie și confuzie. Accidentul vascular cerebral este denumit astfel din cauza modului în care lovește oamenii. Riscul de apariție a altor episoade este semnificativ crescut în cazul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral anterior.

Trebuie să știi și:

Semnul dat de țiuitul în urechi: "boala păcătoasă" care inundă creierul cu sânge. O faci din greșeală

Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen

4 din 10 pacienți ar putea fi salvați

Riscul de deces depinde de tipul de accident vascular cerebral.

Atacurile ischemice tranzitorii sau AIT - în care simptomele dispar în mai puțin de 24 de ore - au cel mai bun rezultat, urmate de accidentul vascular cerebral cauzat de stenoza carotidiană - adică îngustarea arterei din gât care furnizează sânge creierului.

Blocarea unei artere este mai periculoasă, iar ruptura unui vas de sânge cerebral este cea mai periculoasă dintre toate.

Anual, 15 milioane de persoane din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral. Dintre acestea, 5 milioane mor și alte 5 milioane rămân cu handicap permanent, ceea ce reprezintă o povară pentru familie și comunitate, potrivit OMS.

Accidentul vascular cerebral este rar întâlnit la persoanele sub 40 de ani, cauza principală fiind hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială și consumul de tutun sunt cele mai importante riscuri modificabile. La fiecare 10 persoane care mor din cauza unui accident vascular cerebral, patru ar fi putut fi salvate dacă tensiunea arterială le-ar fi fost reglată, mai arată Organizația Mondială a Sănătății.

Primul semn că urmează să faci AVC

Medicul Cristian Pandrea ne-a spus care sunt semnele care anunță un accident vascular cerebral (AVC) și când trebuie să suni la Urgențe.

Dr. Cristian Pandrea a subliniat importanța prezentării rapide la Urgențe, afirmând că este de preferat că se constate că nu este nimic grav, decât să se ajungă într-o stare critică.

"Noi la Urgențe avem o filozofie: mai bine omul să te deranjeze și să nu fie nimic, decât să nu te deranjeze și să îl aduci într-o stare critică", ne-a spus medicul.

Potrivit lui, durerea de cap persistentă care nu cedează la tratamente uzuale, poate fi un semn care anunță accidentul vascular cerebral.

Alte semne de alarmă includ alterarea funcției motorii la nivelul mâinii, picioruui sau altor segmente ale corpului, tulburări de vorbire, de auz sau vedere brusc alterată.

"Cel mai frecvent semn, premonitoriu, de accident vascular cerebral AVC este durerea de cap. Durerea aceea de cap rebelă, care nu cedează la nimic. Acesta este un factor de alarmă.

Acesta e cel mai nespecific și mai puțin alarmant față de restul simptomelor care să te trimită la doctor.

Alterarea funcției motorii în orice segment al corpului, că e membru superior, inferior, că e numai mâna, gamba, toate acestea trebuie să fie semnale de alarmă. 

Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, chiar și vederea brusc alterată, nu mai vezi, vederea e în ceață, e bine să te alarmezi", ne-a spus medicul Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi emisiunea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel