Primul semn al demenței. Nu este vorba de pierderea memoriei. La ce să fii atent în cazul vârstnicilor

Monika Baciu |
Data publicării:
primul semn al dementei - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
primul semn al dementei - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Primul semn al demenței nu vine odată cu pierderea memoriei. Specialiștii avertizează că sunt alte schimbări subtile la care să fim atenți atunci când suntem în preajma celor dragi.

Primul semn al demenței nu este pierderea memoriei, așa cum cred majoritatra. Comportamentul ar putea fi primul semn care indică spre această afecțiune care afectează mintea, conform unui expert. Demența poate să-și arate colții în mai multe moduri decât doar pierderea memoriei. În timp ce pierderea memoriei este cel mai cunoscut semn al acestei condiții care fură mintea, comportamentul ar putea, de asemenea, să trimită semnale de alarmă.

Un expert în demență a împărtășit la ce să fim atenți, deoarece prognozele avertizează că numărul cazurilor de demență se va ridica la 153 de milioane de oameni până în 2050. Fără un remediu în vedere, cea mai mare armă în lupta împotriva demenței este detectarea timpurie.

Semnele mai puțin cunoscute ale demenței

În mod fericit, Dr. Byron Creese, expert în demență la Universitatea Brunel din Londra, a delimitat primele semne mai puțin cunoscute ale demenței.

”Pare că pierderea memoriei este principalul simptom pe care oamenii îl asociază cu demența, dar este doar unul dintre numeroasele simptome neuropsihiatrice pe care le vedem la persoanele cu demență.

Este important să fim atenți la schimbările comportamentale, cum ar fi agitația, agresivitatea, depresia, anxietatea și apatia, precum și retragerea socială, comportamentul social inadecvat, comportamentul impulsiv și schimbările ciudate de comportament care nu erau prezente anterior”, a spus dr. Byron Creese, potrivit Express.

Expertul în demență a explicat că ”cea mai mare parte” dintre persoanele cu boala Alzheimer - cel mai răspândit tip de demență - vor experimenta cel puțin unul dintre aceste semne.

Prin urmare, este crucial să fim atenți la aceste semne de avertizare, în special atunci când apar în viața mai târzie.

”Atunci când aceste simptome apar mai târziu în viață, ca simptome susținute care nu pot fi atribuite unei alte condiții medicale sau psihice, ele prezintă un risc crescut de demență și vă pot alerta asupra bolii”, a mai subliniat dr. Creese.

Vezi și: Cancerul cu cea mai fatală evoluție: Singura formă de cancer în care rata mortalităţii este foarte crescută

Schimbările comportamentale, steagul roșu

Mai mult decât atât, expertul a împărtășit că schimbările comportamentale ar putea fi ”primul” semn roșu pentru bolile neurodegenerative.

”Aceste simptome comportamentale pot apărea ca simptome noi la adulții mai în vârstă care sunt cognitiv normali, și există dovezi emergente că ar putea fi prima manifestare a unei boli neurodegenerative subiacente la unele persoane”, a adăugatdDr. Creese.

În afara schimbărilor de comportament, NHS recomandă să fim atenți și la ”primele” simptome, printre care:

- Pierderea memoriei

- Dificultate în concentrare

- Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice obișnuite, cum ar fi confuzia în privința schimbării corecte la cumpărături

- Dificultatea în a urma o conversație sau găsirea cuvântului potrivit

- Confuzie în privința timpului și locului

- Schimbări de dispoziție

Serviciul de sănătate recomandă să discutați cu medicul de familie “mai devreme decât mai târziu” dacă vă îngrijorează problemele de memorie sau alte simptome.

Vezi și: Cum să previi apariția tumorilor. Greșelile zilnice care duc la apariția celulelor canceroase

Demența, stadii

Demența este o afecțiune progresivă a creierului care afectează funcțiile cognitive, inclusiv memoria, gândirea, raționamentul și abilitățile cotidiene. Această afecțiune evoluează de obicei în mai multe stadii. Este important de menționat că progresia demenței poate varia de la o persoană la alta, iar durata fiecărui stadiu poate varia. În general, însă, demența evoluează în următoarele stadii principale:

Stadiul preclinic:

În acest stadiu inițial, schimbările în creier pot începe cu mulți ani înainte de a apărea simptome evidente. Persoana este încă capabilă să îndeplinească activitățile cotidiene obișnuite și nu prezintă semne evidente de deteriorare cognitivă.

Stadiul ușor

Simptomele devin ușor vizibile, dar persoana încă poate să îndeplinească multe activități obișnuite. Pierderea memoriei a scurtului termen devine mai evidentă, iar persoana poate avea dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite și în concentrare.

Vezi și: Greșelile pe care le faci înainte să te pui la somn. De ce nu poți să dormi pe parcursul nopții

Stadiul mijlociu/moderat:

În acest stadiu, simptomele devin mai evidente și încep să afecteze capacitatea persoanei de a gestiona activitățile zilnice. Problemele cu memoria devin mai pronunțate, iar capacitatea de a înțelege și comunica se deteriorează.

Comportamentele pot deveni mai imprevizibile, iar persoana poate avea dificultăți în a recunoaște membrii familiei și prietenii apropiați.

Stadiul avansat/sever

În această fază finală, simptomele devin severe, iar capacitatea de a funcționa de zi cu zi este semnificativ afectată. Persoana poate avea dificultăți în a-și aminti numele, adresa și informații personale. Dependența de îngrijire devine esențială, deoarece persoana poate avea probleme semnificative în a-și îndeplini nevoile de bază, cum ar fi îmbrăcatul sau hrănirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel