Primul semn al cancerului la plămâni. Ascultă-ți tusea! Radu: Mi s-a părut extraordinar. Ignorăm atât de mult că în spatele unei banale tuse poate fi, de fapt, un cancer bronhopulmonar

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Primul semn al cancerului la plamani - Foto: Freepik @kjpargeter @feepikcontributort
Primul semn al cancerului la plamani - Foto: Freepik @kjpargeter @feepikcontributort

Care este primul semn al canerului la plămâni pe care mulți îl ignoră. "Ignorăm atât de mult simptomele, ignorăm, de fapt, riscul ca acolo să fie altceva decât o răceală"

Cancerul pulmonar este o boală cauzată de diviziunea necontrolată a celulelor din plămâni. Celulele se divid și fac mai multe copii ale lor ca parte a funcției lor normale. Dar, uneori, acestea suferă mutații care le determină să continue să producă mai multe exemplare atunci când nu ar trebui. Celulele deteriorate care se divid în mod necontrolat creează mase sau tumori de țesut care, în cele din urmă, împiedică organele să funcționeze corect.

Cancerul pulmonar este denumirea pentru cancerele care debutează în plămâni, de obicei în căile respiratorii. Cancerele care încep în alte locuri și se mută în plămâni sunt de obicei denumite după locul în care încep și sunt cunoscute ca metastaze.

Medicamentul care distruge cancerul. Radu: Are cele mai BUNE rezultate de supraviețuire din TOT CE EXISTĂ! Avem mulți pacienți care au încă răspuns la tratament, după ani de zile de la oprirea lui

"Noi am lansat anul trecut o campanie, se numește "Ascultă-ți tusea" și ea se încadrează foarte bine cu eforturile, nu numai ale României, de a preveni și a combate cancerul, dar și cu directiva europeană, cu planul de acțiune Europeană împotriva cancerului.

"Ascultă-ți tusea" a fost făcut, aș spune ca un ca un model de bune practici, cu profesioniști, cu asociații de pacienți, cu sprijinul companiei noastre și și-a propus un lucru foarte simplu: conștientizarea faptului că în spatele unei banale tuse poate fi, de fapt, un cancer bronhopulmonar.

Pentru că ignorăm atât de mult simptomele, ignorăm, de fapt, riscul ca acolo să fie altceva decât o răceală", a declarat Cătălin Radu, managerul Bristol Myers Squibb, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

"Profesorul Anton spunea în anii 80 că orice tuse care nu trece în 5 zile trebuie să te trimită la dr. că ar putea să fie un cancer pulmonar", a completat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Rezultat extraordinar după campania "Ascultă-ți tusea"

 

"Ne-am bucurat foarte mult pentru că am măsurat cumva impactul acestei campanii la început și la un moment dat pe traseu. După câteva luni, mai puțin de șase luni, aveam deja o creștere a gradului de conștientizare de cca. 5%, 5 puncte procentuale, ceea ce mi s-a părut extraordinar.

Am pornit îngrozitor de jos, trebuie să recunoaștem. Cu toții am trecut prin asta, am pățit asta.

Gândiți-vă că venim după o perioadă de COVID. După perioada de COVID au început răcelile sezoniere care au venit pe un fond de imunitate slăbită, scăzută, după ce am stat cu mască.

Și nu exista această conștientizare că poate să fie ceva mult mai rău în spate", a mai spus Cătălin Radu.

"De ce este important... pentru că aceste medicamente noi, puternice sunt totuși active dacă boala e descoperită într-un stadiu incipient. Rezultatele sunt mai bune, dacă este intervenit din vreme", a continuat Val Vâlcu.

"Tot acest mecanism de conștientizare, să-i spunem prevenție, controale regulate care pot duce la o depistare timpurie - depistarea timpurie fiind obligatoriu condiționată - de exemplu pentru cancerele cu tumori solide, automat și de o biopsie, de toți acei pași de de testare și validare, care să permită abordarea cea mai corectă terapeutic - toate astea zic eu că România face, se mai împiedică, mai nu se împiedică, dar face niște pași buni. De ce? Pentru că s-a conștientizat nevoia", a mai spus Cătălin Radu.

Cancerul pulmonar, simptome

Cele mai multe simptome ale cancerului pulmonar sunt asemănătoare cu cele ale altor boli mai puțin grave. Mulți oameni nu au simptome până când boala nu este avansată, dar unii oameni au simptome în stadii incipiente. Pentru cei care au simptome, este posibil să fie doar unul sau câteva dintre acestea:

- O tuse care nu dispare sau care se agravează în timp

- Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație (dispnee)

- Dureri în piept sau disconfort

- Respirație șuierătoare

- Tuse cu sânge (hemoptizie)

- Răgușeală

- Pierderea poftei de mâncare

- Pierdere inexplicabilă în greutate

- Oboseală inexplicabilă

- Dureri de umăr

- Umflături la nivelul feței, gâtului, brațelor sau în partea superioară a pieptului (sindromul venei cave superioare)

- Pupila mică și pleoapa căzută la un ochi cu transpirație mică sau deloc pe acea parte a feței (sindromul Horner).

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel