Unul dintre miile de oameni pe care britanicii i-au vaccinat contra COVID-19 este un medic român în vârstă de 26 de ani, absolvent al Universității de Medicină din București, care își face rezidențiatul în Marea Britanie.
„Rezidențiatul în UK este unul foarte bine pus la punct și am învățat enorm de multe lucruri de când am început să lucrez aici pe care nu le-aș fi învățat în România. Chiar și un stagiu de un an pentru un medic străin ar oferi beneficii foarte mari în dezvoltarea profesională, însă mai presus decât orice, dezvoltarea mentalității ca medic și ruperea de concepțiile din sistemul medical românesc”, a explicat medicul român. El a detaliat pe un forum din România experiența sa, cum a fost vaccinat intramuscular și ce efecte secundare a resimțit, și a prezentat și o fotografie cu prospectul care i s-a dat la vaccinare.
„Salut! Sunt medic rezident în UK (Birmingham) și tocmai am primit prima doză de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer). M-am gândit că un AMA ar fi util dacă aveți întrebări. Am încărcat ca dovadă prospectul care mi s-a dat la vaccinare dacă mai este nevoie de alte dovezi, mai am câte ceva ce poate funcționa”, a postat tânărul medic pe forumul Reddit Romania. El a primit întrebări de la aproape 400 de utilizatori. Multe întrebări, însă, sunt glume, unele chiar deplasate.
„Câte produse Microsoft ai simțit nevoia să cumperi imediat după vaccinare?” a fost întrebat. Medicul, însă, nu a fost deranjat, ba chiar a răspuns pe același ton:
„Nimic până acum dar în mod ciudat îmi tot apare o fereastră cu „Internet Explorer is not your default web browser” chiar și când nu sunt în fața calculatorului. Să îmi fac griji?”
Efectele secundare resimțite
Medicul rezident a menționat, într-unul dintre răspunsuri, că suferă de astm și atopie, iar în lunile aprilie și mai a fost bolnav de COVID-19. După vaccinare el a fost ținut sub observație circa 10-15 minute, pentru că „atât durează de regulă să dezvolți o reacție alergică”.
„Au trecut cam 36 de ore (de la vaccinare, n.r.). Am numai o ușoară durere locală în umăr unde mi s-a făcut injecția”, a scris medicul ca fiind primele efecte secundare pe care le-a resimțit. El este programat să facă a doua doză pe 9 ianuarie.
Cât privește cât va dura imunitatea pe care i-o va oferi vaccinul, medicul a scris că „răspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni, însă realitatea este că este dificil să estimezi cât timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va rămâne imun. Există posibilitatea să trebuiască alte doze de rapel (încă altă doză pe lângă a doua care urmează) pentru a menține imunitatea. Există de asemenea dovezi promițătoare că vaccinul antrenează anumite celule implicate în sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lungă durată”.
Întrebat de utilizatori care ar putea fi efecte secundare ale vaccinului anti-Covid-19, medicul, care lucrează într-o secție COVID, a precizat în detaliu.
„Cea mai gravă reacție alergică este șocul anafilactic, nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic la acest vaccin și este destul de puțin probabil sa apară efecte adverse atât de serioase, având în vedere natura vaccinului. Acestea fiind zise, au fost 4 cazuri în rândul staff-ului medical de reacții moderat severe (reacții anafilactoide), însă aceste persoane erau cunoscute să fi avut reacții alergice la vaccinuri în trecut. De exemplu în cazul astmului (și eu am astm) o formă gravă ar însemna multiple spitalizări pentru episoade grave, șederi în spital la terapie intensivă datorate astmului etc. Eu sunt o persoană cu atopie (multiple alergii la mai multe lucruri, printre care și ambrozie) și nu am avut niciun fel de reacție alergică sau înrăutățire a alergiilor pe care le am”, a scris el.
În spitalul unde lucrează el s-au administrat, în medie, până acum, circa 1.000 de vaccinuri pe zi. Medicul spune că nu se teme de efectele secundare. „Nu în mod deosebit, vaccinurile cu ARN mesager așa cum este cel din kit-ul Pfizer, sunt deosebit de sigure și probabilitatea să ai efecte secundare este mult mai mică cu aceste tip de vaccinuri spre deosebire de cele cu virus inactivat”, a arătat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.