La Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, medicii se confruntă cu un număr tot mai mare de infecții respiratorii.
De asemenea, a fost confirmat și primul pacient ce are gripă și COVID în același timp.
Peste 30 de pacienți diagnosticați cu gripă sunt internați doar la spitalul din Iași
"Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași lucrează la capacitate maximă. Terapia intensivă, care dispune de doar 9 locuri, este asaltată de către cazuri care necesită îngrijire de specialitate. Observăm totodată o creștere importantă a pacienților care prezintă boala COVID-19 și mai mult decât atât ceea ce începe să ne îngrijoreze este că în momentul de față îngrijim și primul caz al unui pacient care prezintă coinfecție: gripă și COVID-19", a explicat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului "Sf. Parascheva" din Iaşi.
Odată cu pandemia de COVID-19, a apărut termenul de Flurona, folosit pentru a descrie cazurile în care indivizii erau infectați simultan cu virusul gripal și cu virusul COVID-19.
Existența ambelor infecții în același timp poate crește riscul de complicații grave, deoarece ambele infecții pot afecta sistemul respirator și pot provoca probleme de sănătate serioase.
Mai mult, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că unitatea medicală se confruntă în continuare cu un număr tot mai crescut de infecţii respiratorii.
"Avem cazuri de gripă confirmate prin metoda PCR, care este metoda cea mai fidelă. Pe lângă aceste patologii specifice sezonului, în momentul de faţă îngrijim şi pacienţi pediatrici care prezintă boli specifice copilăriei. În momentul de faţă terapia intensivă, care are doar nouă locuri, este asaltată de cazuri care necesită îngrijire de specialitate.
Observăm totodată o creştere a pacienţilor care au COVID-19. Suntem îngrijoraţi pentru că îngrijim şi primul pacient care prezintă coinfecţie, adică gripă şi COVID-19", a declarat dr Florin Roşu.
Mai mult, medicul atrage atenția asupra vaccinării și măsurilor de prevenție a îmbolnăvirilor.
"Nu uitați de vaccinarea antigripală.
Nu uitați de evitarea spațiilor aglomerate. Prezentați-vă din timp. Nu temporizați prezența la medicul specialist. Iar tratamentul să fie unul recomandat de cadrele medicale, nu așa-zisele leacuri băbești care de cele mai multe ori fac mai mult rău decât bine", a mai spus medicul Florin Roşu.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că, momentan, în România nu se înregistrează o epidemie de gripă.
"Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut", a transmis Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.