Prof. dr. Dan Dobreanu evidențiază, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează", măsurile terapeutice disponibile pentru reducerea riscului de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie, subliniind rolul crucial, atât al pacienților, cât și al medicilor în gestionarea acestei probleme complexe.
Care sunt măsurile terapeutice care ar fi disponibile pentru a reduce riscul de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie?
În primul rând, Prof. dr. Dan Dobreanu subliniază importanța tratamentului corect conform principiilor medicale de bază ale cardiomiopatiilor. Pentru pacienții cu insuficiență cardiacă asociată cu cardiomiopatia, respectarea strictă a terapiei medicamentoase recomandate este esențială pentru gestionarea afecțiunii și reducerea riscului de evenimente cardiovasculare grave.
”Ce ar trebui să facă pacientul este relativ simplu: să se prezinte din timp la medic, să fie diagnosticat și să urmeze recomandările medicale. Asta trebuie să facă pacientul.
Este foarte important, însă, să știm ce pot face medicii pentru a reduce riscul de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie.
Primul lucru pe care îl putem face este tratamentul corect, conform principiilor medicale de bază al cardiomiopatiilor.
Practic, în momentul în care afectarea mușchiului, afectarea structurală cardiacă, produce insuficiență cardiacă, există niște standarde terapeutice de insuficiență cardiacă, apropo de tratamentul medicamentos, care trebuie urmat, pe care pacientul trebuie să le respecte foarte precis, foarte exact”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu evidențiază, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Importanța gradului de efort recomandat pentru formele de cardiomiopatie
În al doilea rând, medicul menționează că recomandările privind gradul de efort fizic permit pacienților să înțeleagă ce activități sunt sigure și care ar trebui evitate pentru a preveni complicatiile cardiace, în special în cazul formelor de cardiomiopatie asociate cu riscul crescut de moarte subită.
”De asemenea, o altă recomandare este gradul de efort care poate fi recomandat pentru anumite forme de cardiomiopatii, de exemplu, cum e cardiomiopatia hipertrofică, cardiomiopatia aritmogenă de ventricul drept și alte forme, care apar la persoane, aparent, într-o stare de plină sănătate, este interzis odată cu ce s-a diagnosticat această formă de sport competițional (și există niște restricții care trebuie să fie foarte corect respectate, din acest punct de vedere.
Avem toți în minte imaginea sportivilor de performanță, aparent, sănătoși, care mor subit pe terenul de sport sau în timpul unei competiții sportive. Vasta lor majoritate aveau diverse forme de cardiomiopatii nediagnosticate din timp”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu evidențiază, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Defibrilatorul cardiac, implantabil la pacienții cu risc ridicat de evenimente aritmice grave
O altă soluție terapeutică importantă, subliniată de Prof. dr. Dan Dobreanu, este implantarea defibrilatorului cardiac implantabil la pacienții cu risc ridicat de evenimente aritmice grave. Aceste dispozitive sunt capabile să detecteze și să trateze eficient tulburările de ritm potențial fatale prin administrarea unui șoc electric intern. Cu toate că implantarea acestor dispozitive implică anumite riscuri și considerente, ele pot fi salvatoare de vieți pentru pacienții cu risc crescut de moarte subită.
”În al treilea rând, la anumite categorii la care riscul aritmic este extrem de mare și de aici importanța acestei stratificări de ritm cardiac, soluția terapeutică, soluția profilactică extrem de importantă este implantarea a ceea ce numim defibrilatorul cardiac implantabil: un dispozitiv, care în tehnologia modernă e un pic mai mare decât un stimulator cardiac, dar nu considerabil, care se implantează printr-o tehnologie extrem de asemănătoare cu implantul stimulatoarelor cardiace și care este capabil să deceleze tulburarea de ritm, potențial fatală, și să o trateze eficient prin aplicarea unui șoc electric intern, între cutia metalică a aparatului și o sondă care, de obicei, se plasează la nivelul cavitășilor cardiace.
Evident, asta este o măsură intervențională.
Plasarea unor asemenea dispozitive presupune ea însăși anumite riscuri, anumite servituți pentru pacient și de aici problema de a cântări foarte exact raportul risc -beneficiu pentru implantarea acestor dispozitive, dar ele, implantate corect, la anumiți pacienți se dovedesc a fi salvatoare de viață”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu evidențiază, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Importanța identificării precoce a pacienților cu risc de evenimente aritmice și implantarea profilactică a acestor dispozitive
De asemenea, Prof. dr. Dan Dobreanu subliniază importanța identificării precoce a pacienților cu risc de evenimente aritmice și implantarea profilactică a acestor dispozitive pentru a preveni decesele premature.
”Merită menționat că vasta majoritate a acestor dispozitive, de fapt, trebuie implantate în ceea ce numim profilaxia primară a morții subite, adică la pacientul care nu a avut evenimentul aritmic, dar care, prin anumiți factori pe care îi luăm în considerare, se află la risc pentrua face un asemenea eveniment artmic.
Pornim de la premisa că, din ceea ce vorbim, profilaxie secundară, adică a preveni un nou eveniment de stop cardiac, odată ce pacientul l-a avut, există riscul ca primul eveniment, de fapt, să fie cel fatal și să nu mai existe mai departe, apropo de acest lucru.
Deci, e foarte important de a decela pacienții cu risc de evenimente aritmice, pe baza unor criterii foarte bine definite, și de a implanta astfel de dispozitive, pentru că ele se dovedesc cu adevărat dispozitive salvatoare de viață, atunci când sunt implantate corect”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu evidențiază, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.