Primul deces din cauza West Nile în România

Monika Baciu |
Data publicării:
west nile - FOTO: Freepik
west nile - FOTO: Freepik

În România a fost înregistrat un prim deces din cauza virusului West Nile. Cum se manifestă boala.

În România a fost înregistrat un prim deces din cauza virusului West Nile. Trei cazuri de meningită cauzată de virusul West Nile, transmis de țânțari, au fost confirmate în județul Suceava, inclusiv un deces.

Pacienții provin din localitățile Fântânele, Bosanci și municipiul Suceava și au vârste între 81 și 88 de ani. Din păcate, unul dintre aceștia, un bărbat de 83 de ani din Bosanci, a decedat din cauza complicațiilor cronice severe.

Ceilalți doi pacienți sunt sub tratament la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Un bărbat de 81 de ani din Fântânele se află într-o stare de sănătate favorabilă, în timp ce un bărbat de 88 de ani din Suceava se află într-o stare mai gravă.

În urma acestor cazuri, Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat autorităților locale din cele trei zone afectate să implementeze măsuri de dezinsecție pentru a preveni răspândirea virusului, potrivit Monitorul de Suceava.

Ce este infecția cu West Nile

Virusul West Nile este principala cauză a bolilor transmise de țânțari în partea continentală a Statelor Unite. Cel mai frecvent, virusul se răspândește la oameni prin înțepătura unui țânțar infectat. Cazurile de West Nile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până toamna.

Nu există vaccinuri pentru a preveni sau medicamente pentru a trata West Nile la oameni. Din fericire, majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu se simt rău. Aproximativ 1 din 5 persoane care sunt infectate dezvoltă febră și alte simptome. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă, uneori fatală. Reduceți-vă riscul de infectare cu virusul West Nile prin prevenirea înțepăturilor de țânțari, potrivit CDC.

West Nile, mod de transmitere și prevenție

Virusul West Nile circulă în mediu între țânțari (în principal speciile Culex) și păsări. Oamenii sunt infectați cu virusul atunci când țânțarii se hrănesc cu păsări infectate și apoi mușcă oamenii. Oamenii sunt considerați gazde moarte deoarece, spre deosebire de păsări, ei nu dezvoltă niveluri suficient de ridicate de virus în sânge și nu pot transmite virusul altor țânțari care îi mușcă.

Virusul se transmite rar de la o persoană la alta prin transfuzie de sânge, transplant de organe și de la mamă la copil, în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. Deoarece virusul poate fi transmis prin sânge și transplant de organe, persoanele care au fost diagnosticate recent cu infecție cu virusul West Nile nu trebuie să doneze sânge sau măduvă osoasă timp de 120 de zile de la infectare.

Preveniți îmbolnăvirea cu West Nile prin prevenirea înțepăturilor de țânțari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel