Din primele informații, băiatul, care este internat în stare gravă în Secția de Anestezie - Terapie Intensivă a Spitalului de copii Gomoiu din București, este stabil, nu este intubat sau ventilat mecanic, dar are deja plămânii afectați.
Copilul a fost transferat de la Spitalul din Buzău, unde fusese internat inițial pentru că făcuse febră, era somnolent și îl durea capul. Inițial, ieșise negativ la testul COVID, iar medicii buzoieni au crezut că are menigo-encefalită. Transferat în Capitală, la retestare a ieșit pozitiv.
Medicii l-au suspectat inițial și că ar avea Sindromul Kawasaki, o afecțiune rară, care este confundată cu sindromul inflamator multisistem asociat infecției cu COVID-19 la pacienții pediatrici. (vezi aici cum s-a descoperit asocierea)
Părinții copilului au fost testați și sunt amândoi pozitivi la SARS CoV-2.
„Copilul a fost transferat într-o stare gravă, acum este staționar, dar cu plămânii afectați și cu o boală multisistemică inflamatorie post infecția cu SARS-CoV-2. Boala poate pune în pericol viața pacientului, iar acesta este primul caz din România, din câte știu. Nu știu să mai fi avut astfel cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică”, a explicat dr Diana Ionescu, director medical al Spitalului Clinic de Copii Gomoiu.
Prof dr Alexandru Rafila a explicat, la Digi24, că astfel de cazuri sunt foarte rare chiar și în condițiile în care România are un număr mare de cazuri noi în fiecare zi.
„Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil. Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare", a spus Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.