Un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat în Franţa metropolitană la un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie Nigeria, a anunţat joi Agenţia regională de sănătate (ARS). Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia.
Soţia sa, tot nevaccinată şi cu care a fost în călătorie, 'a fost testată pozitiv la COVID-19 şi în prezent se realizează o secvenţiere pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron', a menţionat ARS. Cuplul a rămas în izolare de la intrarea în ţară.
Franţa a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene. Joi, principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar că între timp ar fi posibil să fie sărbătorit Crăciunul în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta.
În opinia sa, 'adevăratul inamic' este încă în continuare Delta, care propagă al cincilea val epidemic. ”Ar trebui să asistăm la o creştere progresivă a variantei Omicron, care va înlocui Delta', posibil până la sfârşitul lui ianuarie, a spus el la postul de televiziune BFM. 'Crăciunul nu este în pericol dacă populaţia şi decidenţii sunt toţi foarte prudenţi', a mai afirmat Delfraissy, reiterând că distanţarea socială şi doza booster de vaccin sunt armele-cheie în lupta contra COVID-19. Miercuri, Franţa a raportat aproape 50.000 de cazuri noi de infectare şi 1.866 de pacienţi la terapie intensivă, arată Agerpres.
Lumea se confruntă cu un "cocktail toxic" din cauza insuficienței acoperirii vaccinale împotriva COVID-19 și a nivelului de depistare, a avertizat miercuri șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. El susține că acesta este un teren propice pentru răspândirea variantelor mutante de coronavirus. „Sfârșitul pandemiei COVID-19 nu este o chestiune de șansă, este o chestiune de alegere”, a declarat directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.
„La nivel mondial, avem un amestec toxic de slabă acoperire vaccinală și depistare foarte slabă a COVID-19, o rețetă perfectă pentru ca variantele de coronavirus să se reproducă și să se amplifice", a avertizat șeful ONU. Acest avertisment intervine în contextul în care apariția noii variante mutante Omicron de coronavirus, care a aruncat din nou planeta în panică, zeci de state închizând granițele pentru cetățeni din 8 state din Africa. Nicio altă variantă nu a provocată atâta îngrijorare în lume, de la apariția Delta, care este majoritară în acest moment.
Potrivit OMS, varianta Omicron - care este mai este numită științific B.1.1.529 – „a fost semnalată pentru prima dată OMS pe 24 noiembrie 2021 de Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eșantion prelevat pe 9 noiembrie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.