Mulţi dintre noi am avut o vară plină de plăceri culinare diverse, pline de calorii, care, evident, ne-au adus și ceva kilograme în plus.
Ruxandra Pleșa, expert în boli metabolice şi nutriţie a explicat ce trebuie să facem ca să ajungem la silueta de dinainte de concediu.
"Curiozitatea este bună pentru că duce la varietate alimentară, lucru foarte important.
Ce se găseşte în locurile cu obiective turistice, pe marginea drumului, sunt alimente hipercalorice, cu potenţial pro-inflamator, foarte bogat în calorii.
Acele alimente au fost prăjite, li s-au adăugat îndulcitori, astfel că noi, în vacanţă, am avut parte din plin de aceste alimente obezogene", susține medicul Ruxandra Pleşa.
Primul lucru la care trebuie să renunţi când vrei să slăbești. Care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult
Sindromul picioarelor neliniștite, cauze. Cum îți afectează somnul
În plus, medicul a explicat și care este sunt alimentele obezogene și, potrivit ei, trebuie să luăm măsuri urgente.
"Ne-am mai simţit bine şi cu mult alcool, pe care l-am consumat în această perioadă de vacanţă. În zece zile sau într-o săptămână, în acest mod, se pot acumula 4 kilograme în medie.
Aşadar, măsurile trebuie luate urgent. Cum ai detectat pe cântar kilograme în plus, trebuie să renunţi la ce ştii că a fost predominant negativ în dieta ta.
Alcoolul trebuie redus drastic. Alcoolul trebuie eliminat măcar o perioadă, pentru că îndată ce ai renunţat la alcool schimbările sunt spre bine.
Pe locul doi sunt alimentele bogate în carbohidraţi rafinaţi. Acestea pot fi dulciurile pe care le consumăm constant. Să ne propunem să nu mai dăm frâu liber fiecărui impuls. Să luptăm cu dulciurile, cu pâinea albă, cu pateurile, cu toate produsele de patiserie şi aşa mai departe.
Dacă am păcătuit cu multă carne prăjită sau carne în exces şi foarte puţine legume, schimbăm şi aici raportul. Creştem cantităţile de salate şi micşorăm cantitatea de carne grasă.
Refacem echilibrul fără a face o schimbare totală. Fără ca senzaţia de foame să intervină", a mai spus ea.
Reţeta unui sandwich sănătos, care nu îngraşă
"Sandwich-urile nu ar fi cea mai mare problemă, dacă acestea sunt pregătite din pâine integrală, o carne slabă, un ou fiert sau o brânză slabă. Dacă mai adăugăm şi legume, chiar este o masă foarte echilibrată.
Dar dacă sandwich-ul nostru este compus din salam, pâine albă, caşcaval şi fără pic de urmă de salată verde şi cu sosuri, bineînţeles că este o mâncare hipercalorică, inflamatorie, care ne dă peste cap hormonal din punct de vedere al sațietății și al jocului foame - sațietate.
Alimente de tip pro-inflamator mai sunt şi alimentele ambalate, care sunt cu mulţi aditivi, cu zahăr, margarină sau cu acele uleiuri procesate. Dacă am avut în vacanţă şi un rucsac plin cu chipsuri, prăjituri, alune prăjite, acolo este clar un mic dezastru. Asta e reţeta dezastrului.
Aşa că apa, limonada puţin îndulcită şi ceaiul de plante vor fi noile lichide de rehidratare.
Fructele şi legumele toamnei sunt foarte benefice. Să nu exagerăm cu fructele, nu le facem suc, dar consumăm zilnic 400 de grame de fructe proaspete.
Ne facem un program cu mese regulate, lucrul acesta fiind extraordinar de benefic chiar și pentru pierderea în greutate. Mai apelăm la voință, pentru că și ea va conta.
Însă dacă dieta este mult prea restrictivă, voința nu va mai fi de ajuns, așa că avem și grijă să nu cădem în cealaltă parte, să exagerăm și în felul acesta să ne dezechilibrăm", a conchis Ruxandra Pleşea, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.