PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aiba propria fabrică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
PRIMER spune ca Romania ar trebui sa aiba propria fabrica de vaccinuri
PRIMER spune ca Romania ar trebui sa aiba propria fabrica de vaccinuri

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, atrage atenția că cea mai bună soluție pentru ca în România să nu mai fie probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri, ar fi ca țara noastră să aibă propria fabrică!

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 18 situri de fabricație din țară – atrage atenția că datele statistice și epidemiologice arată, an de an, o creștere alarmantă a cazurilor de gripă la nivel european și mondial și imposibilitatea fabricanților existenți de a furniza produsul imunologic necesar.

„România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal și pentavalent", a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Vecinii noștri și-au făcut propriile fabrici

„Chiar dacă autoritățile iau măsuri din timp pentru achiziționarea de vaccinuri, cantitățile procurate prin licitație devin insuficiente în situația în care există o cerere suplimentară din partea populației, chiar și contra cost".

Acest lucru se întâmplă pentru că, în primul rând, capacitățile de producție la nivel mondial sunt limitate și își planifică foarte strict producția fără a putea suplimenta cantitățile fabricate și, în al doilea rând, pentru că reglementările din piață farmaceutică din România (politică de prețuri, taxa clawback, etc.) reprezintă obstacole serioase pentru producători spre a-și deface produsele în România, arată reprezentanții PRIMER.

Țările din estul Europei au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice alegând să le producă în țară, pentru a se feri astfel de probleme de aprovizionare.

„Cel mai bun exemplu de dată recentă este investiția de 30 milioane Euro care se face începând cu acest an în Ungaria, care a fost aleasă de o companie multinațională pentru o nouă fabrică de vaccinuri" a completat Damian.

„Bulgaria, Ucraina și Serbia sunt alte exemple de țări din jurul nostru care au investit în capacități de fabricație pentru produse imunologice și nu au întâmpinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline, etc.)"

Este evident în acest context că România, care a închis de câțiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producție de vaccinuri pe teritoriul sau, arată reprezentanții celor 18 situri de fabricație din România.

„O astfel de investiție poate asigura independența României de vaccinul de import și poate de asemenea să ne transforme într-un exportator net de produse imunologice" a continuat Damian.

10 milioane de euro pentru 3 linii de fabricație

Investiția, în valoare estimativă de 10 milioane Euro pentru trei linii de fabricație de un randament de 3-4 milioane de seringi preumplute pe an, devine salvatoare în contextul enunțat, estimează PRIMER.

„Ideal ar fi că pentru această investiție să fie atras în parteneriat un producător internațional de vaccinuri care are know-how, resurse și anvergură pentru a exportă" a concluzionat oficialul PRIMER

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel