Primele semne al infarctului. Apar cu câteva luni înainte de eveniment

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infarct - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleimages@wavebreakmedia_micro
infarct - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleimages@wavebreakmedia_micro

Primele semne al infarctului pot să apară cu câteva luni înainte de evenimentul cardiac. Medicii avertizează că atunci când simptomele lipsesc, infarctul va fi unul brusc.

Medicii cardiologi susțin că infarcul poate fi prevestit cu câteva luni înainte. Un sondaj a relevat că 95% dintre pacienții cu atacuri de cord au experimentat semne de avertizare "cu o lună sau mai devreme" înainte ca urgența medicală să survină. Naturalețea gravă a atacurilor de cord nu este ajutată de faptul că urgentele medicale adesea apar fără avertisment.

Chiar dacă acesta este modul în care pot evolua atacurile de cord, cercetările sugerează că pacienții pot experimenta și semne subtile în lunile care preced evenimentul. Un sondaj efectuat asupra a peste 500 de femei care au supraviețuit atacurilor de cord a constatat că 95% dintre ele au avut semne de avertizare "cu o lună sau mai devreme" înainte de eveniment, conform școlii de medicină de la Harvard.

Infarctul, semne subtile

Dr. G. Sunthar Kanaganayagam, cardiolog consultant la Spitalul Lister, parte a HCA Healthcare, a explicat care sunt simptomele subtile ale infarctului.

"Semnele și simptomele unui atac de cord variază de la o persoană la alta. Unele persoane s-ar putea să nu experimenteze simptome înainte ca un atac de cord să apară, iar atacul însuși va fi brusc.

Cu toate acestea, pentru unele persoane, simptomele pot apărea cu luni sau chiar mai mult înainte de un atac de cord", a explicat dr. Kanaganayagam, potrivit Express.

Vezi și: Anevrism de aortă: primul simptom. Mulți află la o simplă ecografie. Dr. Rodica Niculescu: Statul la birou și hipertensiunea pot afecta aorta

Prin urmare, cardiologul a recomandat să fim atenți la următoarele semne "timpurii":

Infarct - FOTO: Freepik@luckshak64

- Dureri și/sau disconfort în piept

- Palpitații care apar brusc și se repetă

- Disconfort în alte zone ale corpului (ambele brațe, spate, gât, maxilar și/sau stomac)

Vezi și: Alimentele care cresc nivelul colesterolului rău. Medic: Trebuie să vă faceți griji!

- Dificultăți de respirație

- Transpirații reci

- Grețuri

- Amețeli

- Oboseală extremă.

Kanaganayagam a explicat că durerea în piept este considerată "cea mai obișnuită" semn a unui atac de cord, unele persoane experimentează o presiune, strângere, senzație de plenitudine sau durere în centrul pieptului.

De asemenea, el a remarcat că cei care suferă un atac de cord pot avea doar unul dintre aceste simptome în loc de toate.

Vezi și: Deficiența de Vitamina B12, cum se manifestă. Cât de periculoasă este

Simptomele care se agravează, semn de avertizare

"Simptomele care se agravează la efort sunt un semn clar de avertizare. Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome, este vital să căutați imediat sprijin medical", a mai explicat medicul cardiolog.

 Dr. Kanaganayagam a subliniat importanța acordării atenției acestor semne și a nu le trata "ca pe semne normale ale îmbătrânirii, indigestiei sau stresului".

A explicat că detectarea și tratamentul timpurii pot "îmbunătăți semnificativ" rezultatul unui atac de cord.

"În timp ce așteptați ajutor medical, încercați să rămâneți calmi și să vă odihniți. Nu ignorați simptomele; recunoașterea și tratamentul timpurii vă pot salva viața", a mai subliniat dr. Kanaganayagam.

Infarctul, ce este

Infarctul se referă la moartea țesutului dintr-o parte a corpului cauzată de lipsa de oxigen și substanțe nutritive. Cauza principală a infarctului este obstrucția fluxului sanguin către o anumită zonă a corpului. Acest lucru poate fi rezultatul unei tulburări a vaselor de sânge, cum ar fi ateroscleroza (depunerea de plăci de grăsime pe pereții arterelor), cheaguri de sânge sau spasm arterial.

Infarctul poate afecta diverse organe sau părți ale corpului, cum ar fi inima (infarct miocardic), creier (accident vascular cerebral ischemic), plămâni (embolism pulmonar), intestine (infarct intestinal), rinichi (infarct renal) sau alte organe și țesuturi.

Infarctul poate fi o afecțiune gravă și necesită adesea tratament medical urgent pentru a preveni deteriorarea ulterioară a țesutului și complicații grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel