Primele rezultate în depistarea hepatitei. Dr. Liana Gheorghe: România a performat foarte bine în ultima vreme

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Primele rezultate în depistarea hepatitei. Dr. Liana Gheorghe: România a performat foarte bine în ultima vreme - FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Primele rezultate în depistarea hepatitei. Dr. Liana Gheorghe: România a performat foarte bine în ultima vreme - FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Prof. dr. Liana Gheorghe a anunțat primele rezultate ale screening-ului hepatic. Scăderi importante în privința prevalenței virusurilor hepatice B și C.

”Programul național Livero 2 este un program de screening pentru pacienții din comunitățile vulnerabile, el a fost câștigat de Institutul Clinic Fundeni și de Universitatea Gr. T. Popa din Iași. De fapt suntem două unități principale beneficiare de screening, care am câștigat aceste programe și sunt două proiecte programe gemene, care acoperă sudul României și estul României.

Estul este coordonat de Universitatea Gr. T Popa din Iași și de prof. Anca Trifan și acoperă tot ceea ce înseamnă Moldova și Dobrogea, iar toată zona de Oltenia și Muntenia, începând cu zona Mehedinți și terminând cu Ialomița este asigurată de proiectul Livero 2 Sud.

Ce își propun aceste proiecte? Să testeze, ave niște obiective extrem de clare, negociate cu Comisia Europeană, până în noiembrie 2023, trebuie să le îndeplinim, dar suntem pe drumul cel bun, își propun să acopere să testeze 120.000 de persoane pe fiecare proiect, iar dintre acestea, 72.000 trebuie să provină din grupurile vulnerabile, deci nu sunt destinate strict grupurilor vulnerabile, dar 2/3 din proiect trebuie vină de acolo, 32.000 de persoane, din mediul rural, foarte important și dintre persoanele depistate pozitiv în cadrul acestui screening 2.500 în fiecare regiune să meargă în centre de vârf, pentru stadializare și prevenție, în Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Universitar București, la Centrul Regional de Gastroenterologie din Iași și la Spitalul Județean din Craiova, pentru ca acești pacienți să beneficieze, ulterior, de diagnosticul complet al bolii și să fie incluși în tratament”, a explicat prof. dr. Liana Gheorghe, cadru didactic la UMF Carol Davila București și Institutul Clinic Fundeni, este medic primar gastroenterologie, în exclusivitate, la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Potrivit coordonatorului acestui program, vor fi 240.000 de persoane care vor fi acoperite de screening prin cele două proiecte, la care parteneri sunt: Asociația Română anti SIDA și anti Hepatită, un ONG ai cărui oameni sunt ”de 30 de ani în stradă, care știu să lucreze și să negocieze cu grupurile vulnerabile, care identifică aceste persoane, le aduc la screening”, dar mai ales care reprezintă liantul între toate aceste activități, după cum susține dr. Liana Gheorghe, respectiv Societatea Națională de Medicină de Familie.

Proiectul, întârziat din cauza pandemiei

Conform dr. Liana Gheorghe, acest proiect ar fi trebui să înceapă în iulie 2020, însă a fost întârziat din cauza pandemiei. ”Am pierdut un an din acest proiect și am început în 28 iulie, Ziua Internațională a hepatitelor, în 2021 și trebuie să vă spun că în 10 luni de screening, din cei 120.000 care reprezintă obiectivul nostru am ajuns deja la 70.000 de persoane. Ceea ce ne face să spunem că suntem pe drumul cel bun”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune dr. Liana Gheorghe, furnizorul principal de servicii este medicul de familie. ”Pe el, practic, cade toată greutatea. În cabinetul medicului de familie, acesta realizează prin teste rapide de diagnostic, din sânge capilar, cu răspuns în 15 minute. Vede dacă este pozitiv sau negativ, îl comunică pacientului, îl consiliează și îl îndreaptă, dacă este cazul, pe calea de diagnostic și tratament”, mai susține coordonatorul Livero 2.

Prevalența pentru virusurile hepatice B și C, în scădere cu aproape 3 procente, respectiv un un procent

Cât privește gradul de pozitivare în rândul celor testați, dr. Gheorghe a afirmat că sunt puțin peste 1.600 de persoane din cele 70.000 ce au intrat in program.

”Acești 1.644 de pozitivi nu erau conștienți de acest status, 622 sunt infectați cu virus C și 1.022 cu virus B. Asta ne duce la niște date de prevalență pentru virusul hepatitic B, de 1,66% și pentru virusul hepatitic C de 1,21%.

Ca să înțelegem ce înseamnă acest lucru, am să vă spun că înainte România era pe harta Europei cu niște cifre foarte exacte, pentru virusul B era de 4,3%, deci o scădere a prevalenței. Pentru virusul C eram creditați cu 2,5% prevalență.

Înseamnă că România a performat foarte bine în ultima vreme, au fost foarte multe campanii de micro-eliminare derulate de  Societatea de Gastroenterologie în diferite zone, în unități industriale. Și ne-a ajutat extrem de mult și faptul că autoritățile au confirmat și reconfirmat posibilitatea pacienților de a intra în tratament”, a mai spus dr. Liana Gheorghe la Academia de Sănătate.

Vezi mai mult în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel