Primele patru simptome ale bolii Parkinson. Apar cu 6 ani înainte și așa ar putea fi prevenită boala

primele patru simptome ale bolii Parkinson - Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
primele patru simptome ale bolii Parkinson - Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages

Acestea pot fi semnele timpurii ale bolii Parkinson. Ce au descoperit cercetătorii e incredibil.

Problemele digestive, inclusiv constipația, dificultățile la înghițire și sindromul intestinului iritabil, ar putea fi un semnal timpuriu al bolii Parkinson la anumite persoane, potrivit unui nou studiu.

Concluziile cercetătorilor arată multe dovezi conform cărora sănătatea creierului și cea a intestinului sunt strâns legate.

Cercetătorii spun că înțelegerea cauzelor problemelor intestinale ar putea permite un tratament mai timpuriu al bolii Parkinson.

Boala Parkinson este progresivă, ceea ce înseamnă că afecțiunea cerebrală se înrăutățește în timp.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică care afectează sistemul nervos și provoacă simptome motorii și cognitive. Aceasta este numită după medicul britanic James Parkinson, care a descris pentru prima dată această boală în 1817.

Cauza principală a bolii Parkinson este distrugerea celulelor nervoase care produc dopamină într-o regiune a creierului numită substanța neagră. Dopamina este un neurotransmițător esențial pentru controlul mișcărilor și starea de bine. Lipsa de dopamină duce la simptomele caracteristice ale bolii.

Lipsa dopaminei duce la simptome precum tremurul sau scuturarea involuntară, mișcările lente și sacadate și mușchii rigizi.

Deși în prezent nu există niciun remediu, sunt disponibile tratamente pentru a ajuta la reducerea principalelor simptome și pentru a menține calitatea vieții pe cât posibil.

Depistarea bolii chiar mai devreme - înainte de apariția simptomelor neurologice și a deteriorării semnificative a celulelor cerebrale - ar putea face o mare diferență.

Ei bine, cercetătorii și-au pus două întrebări:

1. De obicei, pacienții cu boala Parkinson au avut probleme intestinale recente în cei șase ani dinaintea diagnosticului afecțiunii cerebrale?

2. Aveau persoanele cu probleme intestinale o șansă mai mare să dezvolte boala Parkinson?

Răspunsul la ambele întrebări a fost "da", pe baza a cinci ani de studii.

Mai exact, patru afecțiuni intestinale: constipația, dificultățile la înghițire, gastropareza (o afecțiune care încetinește deplasarea hranei către intestinul mic) și sindromul intestinului iritabil, au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson.

Totuși, înlăturarea apendicelui părea să ofere protecție, ceea ce este ceva pe care alți oameni de știință l-au recunoscut anterior.

Axa creier-intestin

Tractul gastrointestinal are milioane de celule nervoase care comunică cu creierul. Experții spun că este posibil ca terapiile care ajută un sistem să ajute și celălalt, sau că o boală într-o regiune va afecta cealaltă.

Clare Bale, de la Parkinson's UK, a declarat că rezultatele "sprijină în continuare" ipoteza că problemele intestinale ar putea fi un semn timpuriu al bolii.

Profesorul Kim Barrett, de la Universitatea California, Davis, a afirmat că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege dacă legătura poate fi folosită de medici pentru a ajuta pacienții.

"Rămâne posibil ca atât afecțiunile gastrointestinale, cât și boala Parkinson să fie legate independent de un al treilea factor de risc încă necunoscut - munca raportată nu poate atribui cauzalitatea. Cu toate acestea, concluziile pot avea relevanță clinică și cu siguranță ar trebui să stimuleze studii suplimentare", arată Kim Barrett.

Dr. Tim Bartels, de la UK Dementia Research Institute de la University College London, a afirmat că acest studiu stabilește ferm că intestinul ar putea fi o "țintă principală" pentru căutarea biomarkerilor pentru boala Parkinson - modificări fizice măsurabile care pot acționa ca un semnal timpuriu de avertizare.

Acesta a spus că posibilitatea de a prezice mai devreme boala Parkinson ar fi "foarte valoroasă pentru tratamentul mai timpuriu și mai eficient, precum și pentru orientarea medicamentelor".

Cercetările continuă pentru a înțelege mai bine cauzele și mecanismele acestei boli complexe, iar studiile recente au sugerat legături între sănătatea intestinală și dezvoltarea bolii Parkinson, oferind perspective noi asupra posibilelor abordări terapeutice în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel