Inimă tipărită la imprimanta 3D este o escoperire majoră a cercetătorilor de la Universiatea din Tel Aviv. Ei au folosit celulele proprii ale pacintului și materiale biologice și s-au folosit de tehnlogia 3D pentru a realiza inima vascularizată. Descoperirea lor a fost publicată pe 15 aprilie intr-un studiu în Advanced Science.
Până în prezent, oamenii de știință din medicina regenerativă - un câmp poziționat la intersecția biologiei și tehnologiei - au reușit să tipărească numai țesuturi simple, fără vase de sânge. „Aceasta este prima dată când cineva a proiectat cu succes și a tipărit o inimă în întregime, complet din celule, vase de sânge, ventricule și camere”, spune Prof. Tal Dvir of TAU's School of Molecular Cell Biology and Biotechnology, Department of Materials Science and Engineering, Center for Nanoscience and Nanotechnology and Sagol Center for Regenerative Biotechnology, cel care a condus cercetarea pentru studiu, scrie sciencedaily.com.
Bolile cardiace, principala cauză a deceselor
Boala cardiacă este principala cauză a decesului, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor din Statele Unite. În prezent, transplantul de inimă este singurul tratament disponibil pentru pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu final. Având în vedere lipsa serioasă de donatori de inimă, necesitatea de a dezvolta noi abordări pentru regenerarea inimii bolnave este urgentă.
"Această inimă este făcută din celule umane și din materiale biologice specifice pacientului. În acest proces aceste materiale servesc ca biocombustibili, substanțe obținute din zaharuri și proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a modelelor de țesut complex", a spus Prof. Dvir. „Oamenii au reușit să imprime 3D structura unei inimi în trecut, dar nu cu celule sau cu vasele de sânge. Rezultatele noastre demonstrează potențialul abordării noastre pentru ingineria înlocuirii de țesut și organe vii personalizate, în viitor.”
Cercetarea pentru studiu a fost realizată în comun de prof. Dvir, dr. Assaf Shapira de la Facultatea de Științe ale Vieții TAU și Nadav Moor, doctor în laboratorul Prof. Dvir. "În această etapă, inima noastră 3D este mică, de dimensiunea inimii unui iepure", explică prof. Dvir. "Dar inimile mai mari ale oamenilor necesită aceeași tehnologie".
"Biocompatibilitatea materialelor fabricate este esențială pentru eliminarea riscului de respingere a implantului, ceea ce pune în pericol succesul unor astfel de tratamente", spune Prof. Dvir.
Cercetătorii intenționează acum să cultive inimile tipărite în laborator și să le "învețe să se comporte" ca inimile, spune prof. Dvir. Ei intenționează apoi să transplanteze inima imprimată 3D în modele animale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.