Prima doză de vaccin COVID-19 de la Pfizer, eficientă 85%! Descoperirea care schimbă totul!

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay

Prima doză de vaccin COVID-19 produsă de Pfizer și BioNTech este eficientă la 85%, iar a doua doză ar putea fi amânată, arată un studiu realizat la cel mai mare spital israelian, care ar putea schimba totul în lupta contra pandemiei.

Studiul, realizat la Centrul Medical Sheba, cel mai mare din Israel, pe angajați din sistemul medical care au fost vaccinați, a confirmat eficacitatea generală de aproximativ 95% într-un regim cu două doze la distanță de 21 de zile pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat Pfizer cu BioNTech.

Dar cercetătorii de la Sheba au descoperit și că, în rândul celor 7.214 angajați ai spitalui care au primit prima doză de vaccin în ianuarie, a existat o reducere cu 85% a cazurilor de COVID-19 simptomatic în decurs de 15 până la 28 de zile, comparativ cu un grup de persoane care nu a fost vaccinat. Reducerea generală a infecțiilor, inclusiv cazurile asimptomatice detectate prin testare, a fost de 75%.

În timp ce majoritatea angajaților au primit a doua doză la timp - la aproximativ trei săptămâni după prima - rapelul ar fi început să aibă efect abia la sfârșitul studiului, așa că, în esență, analiza se uită la efectele primei doze, au spus cercetătorii israelieni, conform Blooomberg

Studiul Sheba, care urmează să fie publicat în jurnalul medical The Lancet, vine la o zi după ce cercetătorii canadieni au sugerat întârzierea celei de-a doua doze de vaccin de la Pfizer, având în vedere nivelul ridicat de protecție de la prima doză, pentru a crește numărul de persoane vaccinate.

Dr Gili Regev-Yochay, epidemiolog Sheba, a avertizat însă că cohorta studiată la spital este „în mare majoritate tânără și sănătoasă”. Spre deosebire de studiul clinic Pfizer, „nu avem mulți (personal) aici cu vârsta peste 65 de ani”, a declarat ea reporterilor, conform Reuters. De asemenea, cercetătoarea a menționat că studiul Sheba a avut loc în timpul unei creșteri a infecțiilor cu COVID-19 în Israel, care a inundat spitale cu noi cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel